Kauza Ivan Langer: Velmi drtivé vyjádření exporadce Klause a Topolánka

14.10.2015 11:55

Analytik Tomáš Haas, bývalý člen ODS a exporadce Václava Klause a Mirka Topolánka, se na svém facebookovém profilu rozsáhle vyjádřil ke kauze exministra Ivana Langera, který byl včera zadržen a následně vyslýchán kvůli vyšetřování korupce a zneužití pravomoci.

Kauza Ivan Langer: Velmi drtivé vyjádření exporadce Klause a Topolánka
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

Anketa

Vadí vám, že v Česku vystupují Alexandrovci?

6%
94%
hlasovalo: 12730 lidí

„ODS mlčí. Ta strana se od dob, kdy byla ještě relevantní, a od politiků, kteří pro ni něco udělali, cíleně distancuje. Líbí se jí v posledních letech v pozici malé skupinky úzkostlivě si hlídajících, aby nevybočili ze šedivé mlhy průměru. Nikdy se nedokázala rozloučit s těmi, kdo jí škodili, a nikdy se nedokázala postavit za ty, kdo ji vybudovali,“ napsal včera Haas kritiku ODS. Zároveň se omluvil několika málo těm, o kterých to neplatí.

Následně se pustil i do Roberta Šlachty z ÚOOZ a Ivo Ištvana z olomouckého státního zastupitelství, kteří včera uvedli, že zatím nebudou hovořit o kauze a zveřejňovat jména. „A žádné úniky nejsou. Dokonalá akce a dokonale utajená, přesně jako zatčení paní Nagyové,“ poznamenal ironicky Haas s tím, že veřejnoprávní televize má od prvního momentu před Langerovým domem své lidi. „Jak skvělé televizní zpravodajství máme, nic jim neujde a nic před nimi ani policie neutají. A vy hnidopichové na něm pořád vidíte něco špatného,“ poznamenává Haas.

Dnes ráno poté Haas zveřejnil obsáhlý text o Ivanu Langerovi. „Ivana Langera sice znám, ale rozhodně není mým miláčkem. Jsem šťastně ženatý, a i kdyby ne, preferuji miláčky opačného pohlaví,“ uvedl. A vzpomenul i na prezidentskou volbu v roce 2008, kdy měl Langer údajně hovořit s ministrem Martinem Bursíkem.

„Z toho rozhovoru opatrně vyřízli několik Langerových vět a hle – nová senzace a nové obvinění Langera na světě a důvod pro to, aby za sedm let někdo mohl říci: ‚Jen si vzpomeň, jak hovořil s Bursíkem a varoval ho, že spousta lidí bude bručet‘,“ píše Haas. A zároveň ihned dodává: „Nebojte se, bručet za skandální průběh prezidentské volby také nešel nikdo, a tak je pořád k dispozici celá nedotčená galérka příštích zločinců pro Ištvanův akční seriál.“

Celý příspěvek Tomáše Haase na Facebooku:

Korupci natočíme ... promiňte, „s korupcí zatočíme“.
„Tomáši, jaké řeči z parlamentu? Jen si vzpomeň, jak hovořil s Bursíkem a varoval ho, že spousta lidí bude bručet. On ten Ivan bude čistý jako lilie .... Za jeho ministrování policie přikryla spoustu prasáren. Ale asi jde o tvého "miláčka", tak se nedivím, že mhouříš oči nad tím, co by správnej chlap prostě správně nazval a rozhodně by se nenechal vláčet v tom bahně tak dlouho, až by musel raději na spoustu věcí zapomínat ....“
-----
Ivana Langera sice znám, ale rozhodně není mým miláčkem. Jsem šťastně ženatý a i kdyby ne, preferuji miláčky opačného pohlaví. Ani jsem z něj nikdy neměl žádný prospěch, naopak bilanci s ním mám negativní. Jednou mě v přestávce zasedání vlády pumpnul o cigaretu. A mou jedinou nadějí, jak ji získat zpátky, mám, pokud jej nezavřou a já se s ním někde setkám, abych dosáhl spravedlnosti si tu cigaretu z něj vymoci.

Především, to ale nebyla řeč ve sněmovně.

Byl to soukromý rozhovor, mezi čtyřma očima, jak se říká, přestože to bylo v sále plném lidí.
Ten byl zaznamenán kamerami ve Španělském sále na Hradě. Media si dala práci s tím, aby z něj odfiltrovala ambientní hluk a isolovala co si Langer a Bursík říkali.
A pak z toho rozhovoru opatrně vyřízli několik Langrových vět a hle – nová senzace a nové obvinění Langra na světě a důvod pro to, aby za sedm let někdo mohl říci: „Jen si vzpomeň, jak hovořil s Bursíkem a varoval ho, že spousta lidí bude bručet.“

Že byla řeč o ilegálních odposleších v hotelu Savoy? To přece nevadí, odposlechy jsou náš zamilovaný fenomén. Policie je miluje, protože nemusí vyšetřovat. Hned na počátku vyšetřování napíchnou telefony každému, kdo může teoreticky být ve styku s jejich podezřelým, jeho dětmi a jeho babičkou a pak už jen čekají se sluchátkem u ucha, jestli se někdo chytí.

V civilizovaných zemích se tomu říká „fishing“, „rybaření“, protože to nepřipomíná metodu lovu, kde lovec lovenou zvěř stopuje a nakonec dostane, je to spíše jako rybaření, kde nejde o konkrétní lovenou rybu, rybáři prostě rozhodí sítě a pak jen čekají, zda a co se do ní chytí. Je to, v těch civilizovaných zemích, ilegální, u nás je to nejběžnější metoda vyšetřování a zákony jsou postaveny tak, aby to bylo legální – vždyť bojujeme proti korupci.

A byl to Ivan Langer, kdo hned na začátku svého funkčního období na Ministerstvu vnitra odposlechy značně omezil.

Nebojte se, dušičky dychtivé senzací, brzy po jeho odchodu se počet odposlechů vrátil do závratných výšek a korupci zase účinně likvidujeme, dokonce účinněji než před tím a dočkali jsme se nakonec toho, že ji likvidujeme v přímém televizním přenosu a za účasti medií. A odposlechy jsou i nadále divákům a čtenářům pravidelně dodávány, aby povzbudily jejich žízeň po spravedlnosti a nutné dávce krve a diváci a čtenáři tím více volají po tom, aby ti lumpové, když už nemáme trest smrti a nemohou viset, alespoň seděli.

Nemůžeme přece proti zločinu bojovat jako za první republiky. 
Tehdy si pro podezřelého doskočil pan Brůžek a přivedl ho na direkci, kde ho pan rada Vacátko vyslechl a na základě důkazů, pod jejich tíhou, se nakonec podezřelý přiznal, protože věděl, že mu nezbývá než naděje, že jeho přiznání bude bráno jako polehčující okolnost.

To je ovšem televizní idylka pro pobavení diváků.

Idylka dnes nestačí, televizní divák chce drama a krev.

Kdysi si páni Brůžkové pořádně ošoupali podrážky, tehdy totiž policie pracovala mozkem a nohama. Dnes pracuje, zvláště u vybraných speciálních útvarů jako ÚOOZ pod dozorem prokurátorů jako pan Ištván, zvlášť dobře zapsaný v srdcích televizních diváků svým seriálem úspěšných zásahů s jeho partnerem Šlachtou, hubou a ušima. A policisté protikorupčních útvarů nemají puchýře na chodidlech, mají maximálně mozoly na uších.

Ano, korupce u nás existuje. Nejsme národem andělů. Není tomu ale ani tak, že bychom byli národem nejvíce zkorumpovaných politiků, nejvíce zkorumpovaný národ. Já jsem strávil mnoho let za hranicemi a pamatuji se na korupční skandály premiéra Chretiena v Kanadě i korupční skandál vedoucí k odstoupení a politické smrti vicepresidenta USA. Spiro Agnew, naděje republikánů pro prezidentskou volbu 1976 byl v roce 1973 pro korupční skandál nucen odstoupit z úřadu. Velmi pravděpodobně to pomohlo k vítězství demokratického kandidáta Jimmy Cartera. Dnes se dozvídáme o podobných skandálech guvernéra a později prezidenta Clintona a ještě aktuálněji jeho ženy, rovněž prezidentské kandidátky Hillary. Korupční skandály vedly k rezignaci celé Evropské komise Romana Prodiho.

Nikde se ale protikorupční sentiment nezměnil v hysterii takových rozměrů jako u nás. U nás vedla prakticky k rozpadu systému politických stran, k vážné krizi ve dvou dosud nejsilnějších politických stran, v jedné z nich k její praktické likvidaci. Diváci, vybičovaní medii a prokurátorskou aktivitou Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, dávají přednost stranám a hnutím bez politického programu s jediným proklamovaným cílem – ANO, skoncujeme s korupcí. ANO zařídíme, ANO uděláme.

V boji s korupcí se nám zatím daří jen likvidovat demokracii.

Nikdy asi nebudeme vědět, proč a pro co bylo to včerejší televizní show. Víme proti komu a pro koho bylo inscenováno. Pokud bude pan Ištvan stejně úspěšný jako dosud, dozvíme se možná za dva roky, jakou kabelku si koupila manželka bývalého ministra a jestli byl ten nákup řádně zdaněn. Takový je zatím výsledek mnohaleté protikorupční křížové výpravy pod vedením televizní hvězdy, prokurátora Ištvana, v jehož režii se natáčí i poslední pokračování naší nejpopulárnější televizní show – telenovely ANO, korupci natočíme ... promiňte, „s korupcí zatočíme“.

A k té Langrově hrozbě Bursíkovi?

Nebojte se, bručet za skandální průběh prezidentské volby také nešel nikdo a tak je pořád k dispozici celá nedotčená galérka příštích zločinců pro Ištvánův akční seriál.

----------
Rozhovor Langera a Bursíka během prezidentské volby (iDnes, 12. února 2008)
"Ty prostě seš schopnej zabít bobra, abys zachránil strom? Jo? Ty jsi schopnej absolutně udělat cokoliv, jít přes mrtvoly, přes to, aby si dosáhl svýho.
Respektuji to, že máš svého kandidáta, nicméně máš taky nějakou povinnost respektovat, aby došlo k nějaký shodě... Vytíráš si prdel s těma ostatníma. Jinými slovy říkáš, že tihleti, tihleti si vytřou prdel s tam těma... Tak já ti to povím, jaká hra kolem toho byla. Jaká špinavá hra kolem toho byla, kolik lidí půjde bručet!"
"Bručet" se bude za únik videa
Podle Langera nelze také vydávat jeho větu o "bručení" za výhrůžku předsedovi zelených. "Takový výklad je velká hloupost. Nemyslím si, že by to Martin Bursík tak interpretoval."
Možnost, že někdo půjde "bručet", se podle něj týkala úniku videa z hotelu Savoy, na kterém jsou zachyceni lobbista Miroslav Šlouf a šéf prezidentovy kanceláře Jiří Weigl. "Tři tečky... Ano," odpověděl Langer na dotaz moderátora, zda není tím, kvůli čemu někdo "půjde bručet", právě únik inkriminovaného videa do médií.
Připustil nicméně, že "ve hře" při vyšetřování úniku videa zůstávají tři varianty. Tedy že za zveřejněním videa mohlo být pochybení personálu hotelu, policie nebo civilní rozvědky. Právě bývalého šéfa civilní rozvědky Karla Randáka označil premiér Mirek Topolánek za osobu, která se "v získání DVD zcela průkazně angažovala". - více zde
Řeč v rozhlasovém pořadu přišla také na balíčky s kulkami, jež přišly dnes poštou pěti zákonodárcům, kteří volili Václava Klause nebo alespoň nezvedli ruku pro Jana Švejnara. - více zde
Langer kategoricky odmítl dohad, že by balíčky rozesílal proklausovský tábor, aby pro pětici volitelů získal sympatie veřejnosti. "Jsou to obludné konstrukce a obvinění ČSSD. Na takto kydanou špínu nemám sílu reagovat," řekl.
V neděli Langer označil nahrávku za výsek dlouhého rozhovoru, kdy si "dva chlapi mezi čtyřma očima mohou dovolit i taková slova."
"Proč takový spor? Občanské demokraty ani tak nenaštvalo to, že zelení podporovali svého kandidáta Jana Švejnara (to věděli dopředu), ale to, že otočili a spolu s ČSSD a KSČM prosadili veřejné hlasování."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…