Kauza Jany Nagyové. Nové informace

01.10.2016 20:45

Je to celé takové nějaké zamotané. Další líčení v údajném zneužití Vojenského zpravodajství někdejší pravou rukou premiéra Petra Nečase se odehraje na sklonku října. „Kauza Vojenské zpravodajství pokračuje 25. a 26. října,“ potvrdila informace ParlamentníchListů.cz mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. ParlamentníListy.cz získaly předchozí rozsudek odvolacího městského soudu, jenž případ vrátil na první instanci (ve 3 přílohách), kterým se kauza vrátila prvoinstanční soudkyni, jež obžalované letos v červnu znovu osvobodila.

Kauza Jany Nagyové. Nové informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nečasová

Případ je to nadmíru zapeklitý, z prvního rozhodnutí odešla Nagyová s podmínkou a generálové Ondrej Páleník a Milan Kovanda a plukovník Jan Pohůnek bez trestu, s tím, že by měli být potrestáni kázeňsky. Na základě hlavního líčení pak byli osvobozeni. Městský, odvolací soud, pak případ prvoinstanční soudkyni Heleně Králové vrátil s dlouhým odůvodněním.

Obvodní soud pro Prahu 1 ale Janu Nečasovou v kauze zneužití Vojenského zpravodajství znovu zprostil viny. Nečasová (dříve Nagyová) měla nechat sledovat někdejší manželku expremiéra Petra Nečase Radku. Osvobozeni byli i tři bývalí zpravodajci.

Státní zástupce Radek Bajger se na místě odvolal. Tvrdí, že bývalá šéfka kabinetu někdejšího premiéra Petra Nečase v roce 2012 nezákonně zaúkolovala tajnou zpravodajskou službu, aby sledovala tehdejší Nečasovu manželku. Údajně jí šlo o osobní zájem, konkrétně o urychlení Nečasova rozvodu. Soudkyně ale neuvěřila motivaci Nečasové (tehdy Nagyové) předložené obžalobou, že chtěla na expremiérovu manželku něco zjistit a dosáhnout tak rozvodu. Nagyová podle ní věděla, že ji Nečas miluje a chce se nechat rozvést. „Nevím, proč by chtěla tímto krkolomným způsobem dosáhnout rozvodu. Tento motiv je ostatními provedenými důkazy vyvrácen,“ argumentovala Králová.

Žalobce Bajger byl po vynesení rozsudku přesvědčen, že odvolací soud zprošťující verdikt opět zruší. „Už soud konstatoval, že tento soud zcela opomíjí důkazy předložené obžalobou, a pokud je konstatuje, tak je deformuje,“ uvedl například. Příkladem deformace důkazu je podle něj hodnocení výpovědi experta na policejní sledování, jehož slova soud nepovažoval za relevantní.

Usnesení soudu:

I. - II. - III.

Odvolací soud pokáral Královou

„Odvolací soud se ztotožňuje s názorem státního zástupce, že řízení u obvodního soudu trpí podstatnými vadami proto, že v něm byla porušena řada ustanovení, jimiž se má zabezpečit objasnění věcí, což mohlo mít vliv na správnost a zákonnost přezkoumávaného rozsudku,“ nešetřil odvolací senát Richarda Petráska při prvním odvolání soudkyni Královou. Odvolací soud naopak nesouhlasil s názorem žalobce, že část líčení měla být vedena veřejně, i když se jedná i o citlivé události v tajné službě. Odvolací soud se na druhou stranu s žalobcem ztotožnil v tom, že se Králová nevypořádala se všemi okolnostmi, významnými pro své rozhodnutí. „Pokud obvodní soud uvedl, že všechny provedené důkazy pouze potvrdily obhajobu obžalovaných a ani jeden z provedených důkazů nevede k závěrům o tom, že by obžalovaní naplnili skutkovou podstatu zažalovaných přečinů, je takovýto závěr obvodního soudu v diametrálním rozporu s provedenými důkazy. Královou Petrásek také pokáral za špatné vyhodnocení svědectví expremiéra Nečase, který byl pro osvobození obžalovaných klíčový. Soudkyně prý měla přihlédnout k výpovědím z přípravného řízení, odposlechů telefonních hovorů a zaslaných sms. Soud dokonce naznačil, že Nečas mohl vědomě nepravdivě vypovídat kvůli pomoci manželce vyhnout se odsouzení.

Na základě analýzy rozsudku je velmi pravděpodobné, že městský soud osvobození Nečasové a tří bývalých důstojníků vojenské tajné služby opět zruší a vrátí případ Heleně Králové k novému projednání a rozhodnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …