Kauza Koněv trochu jinak: Tolik to stálo. A kdo dostal vyděláno?

13.04.2020 9:04

K odstraněné soše maršála Koněva na Praze 6 se v komentáři pro DeníkReferendum.cz vyjádřila Barbora Hrůzová. Podle jejích slov totiž zanikly nepříjemné otázky: Proč byla socha odstraněna tak rychle a za tolik peněz?

Kauza Koněv trochu jinak: Tolik to stálo. A kdo dostal vyděláno?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odstraněná socha maršála Koněva v pražských Dejvicích

Socha maršála Koněva byla odstraněna 75 let po válce, 40 let po jejím odhalení a 31 let po změně režimu. Rada městské části odstranění projednala 2. dubna, hned o den později byla socha přemístěna do depozitáře, odkud by měla v budoucnu putovat do Muzea 20. století. Sochu odstraňovala firma Lucie Kytkové.

„Proč zrovna firma paní Lucie Kytkové? Protože její manžel je kameník, který v minulosti čistil podstavec sochy a instaloval zde doplňkové tabulky. V současné době však má pozastaveno živnostenské oprávnění, protože pracuje v ozbrojených složkách ministerstva vnitra. Díky nouzovému stavu nemuselo proběhnout transparentní výběrové řízení a radnice tak mohla oslovit jen dvě 'doporučené' firmy. Taky se celá akce díky nouzovému stavu odehrála bez přítomnosti ‚nekalých živlů‘, naopak za pozorného dohledu pana radního Laciny,“ poznamenala Hrůzová.

„Galerie hlavního města Prahy doporučila k uskladnění sochy firmu ARTEX ART SAFE s.r.o., přestože s ní sama nikdy žádnou smlouvu neuzavřela, nebo to alespoň není nikde na internetu dohledatelné. Nemá sama vlastní depozitáře?“ dodává, a ptá se i na to, proč se firma specializující se na převoz nemohla postarat kompletně i o sundání sochy, převoz a uskladnění.

„Jednorázový poplatek firmě paní Kytkové činil 275.000 Kč. Dále je tu závazek platit firmě ARTEX ART SAFE 11.970 Kč za každý měsíc, který Koněv v depozitáři stráví. Smlouva je platná do konce letošního roku,“ všímá si pak také finanční stránky věci Hrůzová.

Odstranění sochy maršála Ivana Koněva vyvolalo vlnu pobouření a kritiky. Sochu odstranila radnice Prahy 6 v čele se starostou Ondřejem Kolářem, na kterého podal Institut Aleny Vitáskové trestní oznámení. „Doufáme, že spravedlnost nebude mařena jako mnohokráte předtím a tento skandální čin bude exemplárně potrestán,“ zdůrazňuje Vitásková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …