Kauza Liglass: V Kyrgyzstánu začalo prověřování zakázky

27.07.2017 9:05

Kauza kolem firmy Liglass Trading.cz pokračuje. Podle Lidových novin nyní politici v Biškeku prověřují, zda česká firma neporušila podmínky výběrového řízení na výstavbu vodních elektráren za 12 miliard korun.

Kauza Liglass: V Kyrgyzstánu začalo prověřování zakázky
Foto: prezident.kg
Popisek: Kyrgyzský prezident Atambajev s majitelem firmy Liglass Trading CZ Michaelem Smelíkem

Jednou z podmínek pak bylo podle novin to, že na účet Státního výboru pro průmysl, energetiku a přírodní zdroje zaplatí společnost za účast v tendru 1,2 milionu dolarů. A právě u této podmínky není jisté, zda ji česká firma splnila. Vládní poslanec Janar Akajev má totiž podezření, že firma neposlala peníze, ale částku složila ve formě směnky či bankovního šeku.

Jak se totiž ukázalo v posledních dnech, finanční situace kolem firmy LiglassTrading CZ je nejasná. Zástupci společnosti sice tvrdí, že dostatek peněz mají (podnikatel Michael Smelík dokonce hovoří o deseti miliardách), dostupné dokumenty v obchodním rejstříku však tvrdí opak. Zda však společnost částku 1,2 milionu dolarů skutečně složila, se ze strany firmy ověřit nepodařilo. Na e-mail ani SMS ze strany Lidových novin výkonný ředitel Jiří Vojtěchovský nereagoval.

„Liglass Trading CZ splnila podmínky otevřeného výběrového řízení v Kyrgyzstánu. Zaplatila více než 1 milion USD na garanční vklad a související poplatky. Zpracovala, předložila a obhájila technickou dokumentaci k dílu,“ píše se pouze na internetových stránkách firmy. 

O zakázce se pak hovoří mimo jiné proto, že za ni lobboval prezidentský kancléř Vratislav Mynář i české Ministerstvo průmyslu a obchodu. 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…