Kauza Nečasové na nové úrovni. Státní zástupce chce nepodmíněné tresty

05.08.2018 7:31

Kauza Nečasové a špionů se nyní po více než osmi měsících posouvá na další stupeň. V odvolacím řízení nyní hrají všichni obžolavování o svou nevinu. „Jen se bavila po telefonu, jejímu jednání se přisoudila motivace, která tam není,“ uvedl pro Lidovky.cz k odvolání své klientky Jany Nečasové její advokát. Spis k případu údajného zneužití Vojenského zpravodajství Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) převzal odvolací Městský soud v Praze. V kauze by tak mohl zaznít pravomocný verdikt ještě tento rok.

Kauza Nečasové na nové úrovni. Státní zástupce chce nepodmíněné tresty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana a Petr Nečasovi míří opět k soudu

Tresty za nezákonné sledování někdejší premiérovy ženy Radky, které zorganizovala právě Jana Nagyová (dnes Nečasová), rozdala soudkyně Pavla Hájková kromě bývalé vedoucí sekretariátu někdejšího premiéra Petra Nečase, která měla s ministerským předsedou v té době poměr, i dvěma bývalým velitelům Vojenského zpravodajství Milanu Kovandovi a Ondřeji Páleníkovi a zpravodajci Janu Pohůnkovi loni v listopadu.

Od té doby ležel spis na Obvodním soudu pro Prahu 1, kde se případ rozplétal. Zatímco soudkyně Hájková precizovala odůvodnění verdiktu, státní zástupce i obžalovaní zase sepisovali odvolání. Mluvčí instance Markéta Puci serveru Lidovky.cz potvrdila, že odvolací jednání proběhne ještě letos. V druhém pak případ převezme soudkyně Felicia Hrušková.

Obžalování podle svých výpovědí nasadili na tehdejší premiérovu ženu Radku Nečasovovu sledování, aby zajistili její bezpečnost. Nikdo z nich nepřistoupil na konstrukci státního zástupce a posléze rozsudek, že se jednalo o nezákonné zneužití tajné služby za účelem sledování Radky Nečasové. V odvolacím řízení chtějí obžalování prokázat svou nevinu.

„Nebyl spolehlivě prokázán skutkový stav věci, soud ho úplně správně nezjistil. Ona se skutečně někde bavila, ale přisoudila se jejímu jednání motivace, která tam není,“ řekl k odvolání své klientky Jany Nečasové její advokát Eduard Bruna, podle jehož verze odposlechy neprokázaly skutečně nic víc, než že se jeho mandantka bavila se zpravodajci o tehdejší ženě premiéra a tajné službě.

Jana Nečasová si podle prvoinstančního verdiktu chtěla díky sledování obstarat důkaz o údajné nevěře premiérovy manželky. Soudkyně Hájková došla k závěru, že špiclování Radky Nečasové iniciovala Nagyová (dnes Nečasová) a Kovanda, Páleník a Pohůnek ho zajistili. Všichni si za to vyslechli podmíněné tresty od 18 měsíců do dvou let. S nejpřísnější sankcí odešla Jana Nečasová.

Ohledně výše trestu se se soudkyní Hájovou neshodl příslušný státní zástupce Rostislav Bajger. V prvním kole totiž požadoval sankce nepodmíněné a na nich prý bude trvat i v odvolacím řízení. „Toto jednání považujeme za vysoce společensky škodlivé, organizovat ho měla osoba, která zaujímala jedno z nejvyšších míst ve státní správě spolu s vrcholnými představiteli jedné z našich tajných služeb,“ vysvětlil Bajger. „Pokud by se naše tajné služby takto chovaly, bylo by to velmi nebezpečné,“ upozornil státní zástupce, který obžalobu podal už v červnu 2014. Připustil však, že by byl schopný přijmout i takové rozhodnutí odvolacího soudu, jež by vedlo „jen“ k přísnějším podmíněným trestům.

Původní text ZDE

Původně případ údajného zneužití Vojenského zpravodajství dostala do rukou soudkyně Helena Králová. Ta skupinu dvakrát očistila, pokaždé ji ale zprošťující verdikt s řadou výtek zrušil odvolací soud, byla u toho zmíněná soudkyně Hrušková, která má odvolání na starosti nyní. Naposledy pražský městský soud zakročil v lednu 2017, potřetí se už případ dostal k soudkyni Hájkové. Soudkyně Králová i kvůli chybám v této věci nesměla dočasně soudit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…