Kauza Parkanové ukazuje na nevyhnutelnou odpovědnost ministrů, míní Tejc

20.06.2012 19:50

Člen mandátového a imunitního výboru sněmovny Jeroným Tejc se domnívá, že případné soudní rozhodnutí v kauze Vlasty Parkanové by mohlo znamenat jednoznačný průlom ve stanovení odpovědnosti mistrů za chod jejich resortů. Zároveň může kauza představovat varování pro každého příštího premiéra, aby si pečlivěji volil své vládní spolupracovníky.

Kauza Parkanové ukazuje na nevyhnutelnou odpovědnost ministrů, míní Tejc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Mandátový a imunitní výbor poslanecké sněmovny se sice sešel a jednal o kauze exministryně Vlasty Parkanové (TOP 09), ale dosud o jejím vydání nebylo rozhodnuto, přičemž definitivní verdikt pravděpodobně nepadne ani příští týden. Stane se tak až v červenci. V pořadu Interview ČT24 České televize to uvedl člen mandátového a imunitního výboru poslanec Jeroným Tejc (ČSSD), podle něhož by kauza exmistryně obrany mohla představovat určitý průlom ve fungování vlád.

Parkanová jako maskot

Parkanová byla podle Tejce toliko maskotem v podobě ministryně obrany, za kterou rozhodovali jiní lidé, ale to nic nemění na tom, že exministryně nese za kauzu odpovědnost, o které může být rozhodnuto i u soudu.

 „Je to souboj právních názorů, možná je to souboj o Vlastu Parkanovou, aby nezačala hájit sama sebe a nerozkryla systém, který funguje na ministerstvu obrany. Podle Tejce je však třeba trvat na tom, že poslankyně Parkanová nesla v ministerské funkci odpovědnost za uzavřené zakázky. Její případné odsouzení by z tohoto hlediska bylo určitým průlomem a do budoucna by kauza představovala jisté varování pro každého dalšího premiéra, aby pečlivěji vybíral své ministry.

Kdo vynese informace tentokrát?

Tejc okomentoval i fakt, že si poslanci vyžádali celý spis případu.  „Většinou se o vyšetřovací spis žádá, ale kdyby policie žádosti poslanců nevyhověla, já bych se na ni nezlobil. Záleží na policii, zda se rozhodne spis poslancům předložit, prohlásil poslanec. „Trochu jsem nabyl dojmu, že u některých kolegů převládá snaha stát se vyšetřovacím orgánem,“ podivoval se Tejc.

Zákonodárce v této souvislosti zdůraznil, že on sám nebude chtít do spisu nahlížet, aby případně nemohl být nařčen z případného vynášení informací ze spisu. Z takového jednání byl v případě vazebně stíhaného poslance Davida Ratha podezřelý staronový předseda VV Radek John

 Jednání poslankyně Černochové je skandální, prohlašuje Tejc

V další části pořadu také přišla řeč na jednání poslankyně Jany Černochové, která se domáhala vstupu na uzavřené jednání výboru a vyjádřila pohoršení nad tím, že jí to nebylo umožněno.

„Já se přiznám, že za skandální považuji spíše výroky poslankyně Černochové, protože ona by měla vědět, že jednání výboru se neveřejná, z čehož vyplývá, že se jednání nemá účastnit nikdo, kdo k němu nebyl přizván zdůraznil Tejc.

Poslanec v této souvislosti připomněl, že všichni poslanci nesmí jednat např. s ředitelem BIS. Toto jednání smí realizovat jen úzká skupina poslanců. Kdyby se takového jednání mohli účastnit všichni poslanci, pak by nemělo smysl vyhlašovat za neveřejná.

Dvojí metr TOP 09

V závěru pořadu poslanec též připomněl, že v minulosti právě TOP 09 volala po tom, aby úředníci nesli jednoznačnou odpovědnost za svá rozhodnutí, a exministryně obrany fakticky byla v pozici úředníka. Proto je podle Tejce zvláštní, že TOP 09 se brání vydání Parkanové.

V obecné rovině by každé další jednání o vydání poslance k trestnímu stíhání mohlo značně ulehčit omezení imunity, přičemž Tejc je nakloněn tomu, aby byla omezena jen na poslancovo funkční období. Je ale také přesvědčen o tom, že imunita poslance má v politickém systému své místo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…