Kauza Rath: Prý je možné, že se celé soudní líčení vrátí na začátek

21.05.2015 7:28

V kauze Davida Ratha je možné, že se celé soudní řízení vrátí na začátek. V rozhovoru pro server Novinky.cz to naznačil soudce Obvodního soudu pro Prahu 5 Jan Šott, který jako předseda senátu vedl před třemi lety proces s politiky Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou v kauze korupčních praktik uvnitř strany Věci veřejné.

Kauza Rath: Prý je možné, že se celé soudní líčení vrátí na začátek
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Šott se vyjádřil k tomu, zda nemůže soudce Pacovský, který má Rathovu kauzu na starosti, být v dané kauze podjatý. Rath si totiž najal jako svého advokáta právě příbuzného tohoto soudce.

„Co jsem vyrozuměl z médií, tak vztah mezi soudcem a advokátem v tomto případě není tak blízký, aby podjatost mohl podle mého názoru zakládat,“ řekl Šott. Uvedl také, že u soudce nevidí ani žádný další důvod podjatosti. „Musím říct, že mám hluboký respekt k tomu, jak předseda senátu (Robert) Pacovský celou kauzu vede,“ uvedl Šott.

Pokud by přesto došlo ke změně ve složení soudního senátu, a to změně jiné povahy, než že za někoho z přísedících nastoupí náhradník, který se hlavního líčení zúčastnil, přicházejí prý v úvahu dvě možnosti.

„Buď se řízení vrací na začátek, a pokud s tím souhlasí obě strany, tedy státní zástupce i obžalovaný, pak je možné číst protokoly z průběhu předchozího hlavního líčení. Tím by se nemusely opakovat výslechy. Anebo pokud s tím účastníci nesouhlasí, musí být prováděno všechno znovu,“ uvedl Šott.

Celý text je ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…