Kauza Rath: Salačová je prý vzorem pro drogové dealery

29.07.2015 13:38

Ivana Salačová, která byla díky pozici spolupracující obžalované v kauze Rath jen podmínečně odsouzená za korupci, je podle Lidovek inspirací pro drogové zločince. Vyplývá to prý z loňské analýzy Nejvyššího státního zastupitelství, neboť téměř v polovině všech kauz obviněný vyměnil spolupráci s vyšetřovateli za výrazně nižší trest.

Kauza Rath: Salačová je prý vzorem pro drogové dealery
Foto: Hans Štembera
Popisek: Z litoměřické vazební věznice byl David Rath eskortován do Prahy na zasedání PS

Podle žalobce Petra Jiráta to je největší efekt kauzy Rath, protože se teď díky podnikatelce, která se policii ke korupci přiznala a pak ještě výrazně pomohla s údajnými důkazy, obžalovaní předhánějí, kdo promluví a získá tak status spolupracujícího obviněného.

Lidovky podotýkají, že toto Jirátovo tvrzení v současnosti nelze podložit přesnými čísly, protože chybí povinnost upozornit na využití čtyři roky starého nástroje ve statistikách. Leccos prý ovšem ilustruje analýza Nejvyššího státního zastupitelství z loňského podzimu, která ukazuje nárůst zájmu spolupracovat při vyšetřování. „Z informací zjištěných ad hoc z nižších státních zastupitelství vyplynulo, že od účinnosti právní úpravy umožňující tento institut do srpna 2014 (tedy za necelé čtyři roky) figuroval spolupracující obviněný minimálně v 43 trestních věcech a využilo ho 48 obviněných,“ uvedl prý pro server Lidovky.cz mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý, který ale dodal, že číslo asi moc neporoste, protože pachatel musí splnit poměrně přísné podmínky.

Největší chuť spolupracovat prý mají pachatelé drogových deliktů, kteří podle analýzy tvoří téměř polovinu všech záležitostí. Pak podle informací serveru Lidovky.cz následuje majetková kriminalita, daňová kriminalita a násilná kriminalita, korupce a zbytková kategorie ostatní trestné činnosti. Tyto závěry potvrdil serveru i náměstek ředitele protidrogové centrály pro výkon a trestní řízení Tomáš Kubík, který sdělil, že byl jeho útvar jedním z prvních, kdo to zkoušel. „Ukázalo se, že drogová trestná činnost je k tomu ideální. Je u ní poměrně velký prvek organizovanosti a velký počet pachatelů, kterým hrozí vysoké tresty, až 18 let,“ řekl a dodal, že si to ti lidé spočítají, a tak raději volí tento skvělý prostředek ke zdůkaznění situace.

Motivaci spolupracovat snižuje strach

„Když například víme, že se někdy sešli a spolupracující obviněný nám popíše dění na schůzce, máme kvalitní důkazy vedoucí k pravomocnému odsouzení,“ vysvětlil Kubík, co si na tom policie pochvaluje. Podle něj navíc mluví i cizinci, kteří dříve mlčeli.

Podle olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana je využívání uvedeného institutu odvislé od konkrétní situace. „VSZ v Olomouci ho využívá v poslední době u daňové trestné činnosti,“ sdělil Ištvan serveru Lidovky.cz.

Salačovou tak například napodobila ostravská dealerka kokainu, která usvědčila komplice a dostala nejprve čtyři a půl roku, zatímco ostatní odešli ze soudní síně s dvanáctiletými tresty. Vrchní soud, kam se odvolala, jí navíc trest ještě o rok a půl snížil.

Pojem spolupracujícího obviněného, jehož motivaci podle analýzy značně snižuje strach pachatelů, se objevil v roce 2010. V plné míře jej umožnila používat až novela zákona z roku 2012, a soudci tak díky ní mají povinnost ukládat spolupracujícím obviněným tresty pod dolní hranicí sazby nebo od potrestání upustit úplně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

17:17 Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

Češi vloni vypili nejméně piva v historii. Oproti roku 2022 se jeho průměrná spotřeba na obyvatele s…