Kauza Rath neznamená, že policie funguje, píše Česká pozice

19.05.2012 16:04

Server Česká pozice se zamýšlí nad kauzou zadrženého poslance Davida Ratha. Je sice prý jasné, že případ dokazuje skvělé fungování některých státních zástupců a policie, ne všude (například na Vrchním státním zastupitelství) ale panuje podobná důvěra a bylo by něco takového možné.

Kauza Rath neznamená, že policie funguje, píše Česká pozice
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

„Policejní složkou, která je pro vyšetřování tohoto druhu trestné činnosti předurčena, je Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Logické a zřejmě i standardní by bylo postoupení tohoto oznámení právě centrále ÚOKFK do Prahy a k dozoru Vrchnímu státnímu zastupitelství (VSZ) v Praze. Jenže vztahy mezi NSZ a VSZ jsou dlouhodobě napjaté a o důvěře snad nelze ani hovořit,“ začíná autor.

Nejdůležitější je důvěra

Ke státní zástupkyni Lence Bradáčové mají všichni důvěru. „Státní zástupkyně Bradáčová dobře zná práci ústecké expozitury ÚOKFK, a to ještě z doby, kdy jí velel Jiří Veselý, pozdější náměstek pro trestní řízení ÚOKFK. Právě Veselý si z ústecké expozitury přivedl do Prahy několik lidí, a mezi nimi i člověka, kterému stoprocentně věřil – Petra Vincenze. Jiří Veselý však policii opustil ke konci listopadu loňského roku,“ doplňuje server s tím, že v březnu odešel i Vincenz – a právě to možná realizaci akce urychlilo.

„Důvodem nevyzrazení byla absolutní důvěra mezi státním zastupitelstvím a vyšetřujícím týmem policistů a zřejmě i to, že současné vedení ÚOKFK o tomto případu dlouho nemělo tušení a o zatýkání poslance Ratha se dozvědělo jen několik hodin před zákrokem,“ myslí si autor.

SLEDUJEME téma Rathovo zadržení

Problém je, že současné Vrchní státní zastupitelství ani protikorupční policie takovou důvěru rozhodně nemá. Jak se ukázalo, novináři například získali informace z odposlechů z kauzy Rath. Server se proto oprávněně ptá: Odkud? Dostaly se ven až ve chvíli, kdy k nim mohla Praha, předtím byly k dispozici pouze v Ústí nad Labem.

„Státních zástupců je tedy hned několik, ale kvalitních lidí u policie rychle ubývá. Zjistit, proč tomu tak je, je otázkou na dlouhou, předlouhou diskusi. Proč odcházejí a co jim nabízí civilní sektor a proč si je neumí zaplatit tento stát. Obávám se proto, že obdobných kauz se hned tak zase nedočkáme,“ konstatuje Česká pozice.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…