Kauza Ševčík nekončí. Rektor na něj posílá etickou komisi a sbírá podklady

14.05.2023 6:31

Rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák oslovil etickou komisi vysoké školy, aby se vyjádřila k věci veřejného vystupování děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka. Dvořák sbírá podklady pro akademický senát, kde hodlá předložit návrh na Ševčíkovo odvolání. Ševčík má však pro komisi připravené vysvětlení.

Kauza Ševčík nekončí. Rektor na něj posílá etickou komisi a sbírá podklady
Foto: David Hora
Popisek: Děkan VŠE Miroslav Ševčík

„Požádal jsem etickou komisi o vyjádření k tomu, co jsem už předkládal k projednání na fakultní senát. Etická komise řeší provinění ve vztahu k etickému kodexu, takže i v tomto smyslu je ta žádost o vyjádření, zda je jeho vystupování v souladu s etickým kodexem,“ sdělil rektor vysoké školy pro iROZHLAS.cz. Připravuje podklady pro jednání akademického senátu, kde chce předložit návrh na Ševčíkovo odvolání.

K odstoupení z pozice děkana vyzval Dvořák Ševčíka už v březnu po demonstraci strany Právo Respekt Odbornost (PRO) s názvem Česko proti bídě, které se Ševčík údajně účastnil a spolu s davem se měl pokusit o stržení ukrajinské vlajky vyvěšené na Národním muzeu. Ševčík v několika rozhovorech po demonstraci toto obvinění popřel a nabídl vysvětlení.

Na demonstraci 11. března byl podle svých slov pouze z důvodu setkání se s rodinnými příslušníky. Václavským náměstím se pouze prošel, poté až do půl čtvrté seděl v restauraci U Vlčáka, v níž byl až do skončení demonstrace. Při cestě na metro v horní části Václavského náměstí potkal onoho zraněného člověka, který ho poprosil o pomoc.

Podle rektora však svým chováním dlouhodobě poškozuje zájmy univerzity. Události na Václavském náměstí byly podle Dvořáka vyvrcholením dlouhodobých výtek, které k děkanovi měl.

Žádost o odvolání děkana probíral na konci března akademický senát národohospodářské fakulty. Tehdy pro setrvání Ševčíka na pozici děkana trvala většina senátorů. Rektor může děkana odvolat se souhlasem akademického senátu vysoké školy v případě, že děkan závažným způsobem neplní své povinnosti anebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy či fakulty.

Ševčík má pro etickou komisi připravené vysvětlení. „Budou to ode mě chtít asi vysvětlit a já to vysvětlení mám připravené, protože jsem pouze reagoval na některé konkrétní věci, které zazněly z úst vládních představitelů. Koneckonců jsem získal obrovskou podporu veřejnosti za to, že jsem ji informoval pravdivě o situaci, která tady teď je a která je potvrzena koneckonců i činností současné vlády,“ řekl pro iROZHLAS.cz.

Etická komise se k chování Miroslava Ševčíka vyjádřila již minulý rok v říjnu. Neobdržela tehdy k jednání podnět, nicméně zdůvodnila vyjádření „množícími se dotazy a veřejnou diskusí kolem etických aspektů nedávného veřejného vystupování děkana Ševčíka“. Sedm z devíti členů komise se shodlo na tom, že účast děkana na politických demonstracích je nepřijatelná. „Již pouhá účast pana děkana na politických demonstracích, kde zaznívají nepřijatelné, populistické, nenávistné, extremistické a nacionalistické názory, které nebezpečně deformují náš veřejný prostor, je nejen v dnešní době silně nevhodná a poškozující dobré jméno VŠE, a dále že není pochyb o tom, že takové jednání je v přímém rozporu se zásadami uvedenými výše,“ stálo ve vyjádření z 21. října 2022.

Miroslav Ševčík byl děkanem národohospodářské fakulty už během let 2010–2018, dále dělal proděkana a v roce 2022 byl znovu zvolen děkanem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…