Kauza kolem podvodů při udělování azylu v Německu pokračuje. Expert odhaluje chaos a zmatky

04.06.2018 7:14

Aféra kolem Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky neutichá. Veřejnost ztratila v tento klíčový úřad důvěru a nesrovnalosti způsobené úředníky zasahují do nejvyšších politických pater.

Kauza kolem podvodů při udělování azylu v Německu pokračuje. Expert odhaluje chaos a zmatky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Většina uprchlíků ze Súdánu se představuje jako Mohamed

Co vysvětlovat má nyní ministr vnitra Horst Seehofer, přestože problémy Bamf „podědil“ po svém předchůdci Thomasovi de Maiziérovi a sám stojí v čele tohoto ministerstva jen několik málo týdnů. Vše začalo odhalením, že v brémské pobočce Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky byl udělen neoprávněně azyl nejméně 1200 migrantů. Vyšetřovatelé si zpočátku nebyli jisti, jestli šlo o nedbalost či korupční záměr. Nyní se vyšetřují obě dvě varianty.

Anketa

Kdo byl NEJLEPŠÍM primátorem Prahy?

hlasovalo: 5531 lidí

Podezření čelí zejména bývalý šéf brémské pobočky a kritika sílí nejenom směrem k vedení úřadu, ale směřuje také na hlavu Seehoferova předchůdce de Maiziéra. A to přesto, že od začátku migrační krize patřil k nejbližším spojencům kancléřky Angely Merkelové. Minulý týden se od něho veřejně distancoval Seehofer a nyní se ozval také někdejší féd Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky Frank-Juergen Weise, který jej z pověření Merkelové řídil od října 2015 do prosince 2016.

Celý text v němčině najdete ZDE

Weise napsal několik analýz, v rámci kterých bez obalu upozorňoval na nedostatky v řízení úřadu a rovněž vytýkal chyby ministerstvu vnitra. Podle magazínu Focus se také loni na jaře nejméně dvakrát osobně setkal s kancléřkou Merkelovou. „V žádném úřadě jsem se nesetkal s tak flagrantním nedodržováním postupů a nařízení jako právě v Bamf,“ napsal mimo jiné Weise v jedné ze zpráv určených zejména „sluchu“ kancléřky.

Původně interní informace se však za přispění německých médií dostaly na veřejnost a ta postupně ztratila důvěru ve fungování Bamf. Jak již redakce serveru ParlamentníListy.cz informovala minulý týden, až tři čtvrtiny respondentů jednoho z průzkumů otevřeně přiznávají, že již tomuto úřadu nedůvěřují. Nejenom obyčejní Němci, ale také politici se obávají, že odhalení nesrovnalosti v brémské pobočce je pouze vrcholek ledovce a pochybení je ve skutečnosti mnohem víc.

Weise mimo jiné konstatoval, že současnému „pádu“ Bamf se dalo předejít, ale musely by příslušné úřady začít jednat mnohem dřív. Již dříve média odhalila, že řadoví úředníci upozorňovali vedení brémské pobočky, že vše není v pořádku. Jejich námitky však byly brány na lehkou váhu a nikdo z vedení se neodhodlal k přijetí konkrétních opatření.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…