Kauza „nepřipustíme přejmenování Havlova letiště“ jede dále. Pod kotel přikládá Martin Fendrych

06.10.2019 10:03

Nápad přejmenovat pražské Letiště Václava Havla na jméno zesnulého Karla Gotta překvapil kdekoho. Komentátor Martin Fendrych je toho názoru, že dokud se pražské letiště jmenuje po Václavu Havlovi, je to letiště moci bezmocných hrdinů. Pokud by bylo přejmenováno po Karlu Gottovi, stalo by se z něj prý letiště moci totalitních mocných, kteří dokázali zlomit páteř i mistrům, jako byl popový zpěvák Gott.

Kauza „nepřipustíme přejmenování Havlova letiště“ jede dále. Pod kotel přikládá Martin Fendrych
Foto: František Dostál
Popisek: Václav Havel - výřez

Jako smutné a nechutné označuje Fendrych, jak politici „tančí“ na zesnulém Gottovi. Jak se nerozpakují svézt po jeho slávě a úspěchu, jak jeho smrtí neváhají rozeštvávat společnost. A nejen oni. Fendrych se pozastavuje nad tím, že premiér Babiš a vláda si bez souhlasu rodiny odkývali „státní pohřeb“, z čehož pak Andrej Babiš rozumně vycouval a na pohřbu spolupracuje s rodinou.

Fendrych nezapomněl zmínit, že hnutí Klause juniora Trikolóra přišlo s návrhem přejmenovat pražské mezinárodní Letiště Václava Havla na Letiště Karla Gotta. Na facebooku to oznámil právní odborník hnutí Tomáš Grygar a byla spuštěna i petice za změnu názvu největšího českého leteckého přístavu.

Základním problémem tohoto nápadu ale není podle komentátora sám fakt, že někdo chce spojit jméno zpěváka s letištěm, ale fakt, že by měl Mistr Gott jaksi „vytlačit“ Václava Havla. Z návrhu Trikolóry prý přímo čiší chuť po revanši. „Chuť vymazat Havla jako strůjce české liberální, nebo spíš občansko-společenské demokracie,“ míní Fendrych a připomíná, že Václav Klaus senior je odpůrcem Václava Havla.

„Mrtvý Karel Gott tu má posloužit jako černý, neprodyšný igelit, kterým se překryje exprezident a bývalý disident (to bylo hlavní Havlovo provinění, že byl mužem svědomí, oběti a mimořádné odvahy), který zastíní nenáviděného,“ píše dál Fendrych.

Postavit proti sobě úspěšného popového pěvce Gotta a disidenta Havla je podle komentátorových slov nebezpečné. „Je to pokus o další vědomé převracení hodnot. Podobá se to tomu, jak mluvčí prezidenta používá slova ‚pravda‘, ‚demokracie‘, ‚svoboda‘. Opačně, převráceně, zvráceně,“ podotýká Fendrych.

„Nekritizuji zesnulého zpěváka, kritizuji ty, kteří ho sprostě zneužívají po smrti. Kteří se přes něj chtějí vylhat ze své normalizační pasivity. Kteří chtějí smazat Havlovu pevnost, oddanost svobodě, kteří vlastně chtějí říct, že na svobodě nezáleží, není potřeba být svobodný, stačí uspět, mít se fajn, najíst se dosyta, vyspat v suchu, užít si. A klidně kývat bestii, klanět se jí,“ upřesňuje Fendrych svůj pohled na věc.

„Dokud se pražské letiště jmenuje po Václavu Havlovi, je to letiště moci bezmocných hrdinů, pokud by ho přejmenovali po Gottovi, stalo by se z něj letiště moci totalitních mocných, kteří dokázali zlomit páteř i mistrům, jako byl Gott,“ dodává Fendrych na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…