Kauza nevýhodných obchodů s vojenským materiálem jde k soudu. Na stole je až 12 let vězení

28.07.2017 10:51

Pražské vrchní státní zastupitelství poslalo k soudu obžalobu na čtyři muže v kauze nezákonného převodu majetku ministerstva obrany na jiné subjekty. Informoval o tom dnes dozorující státní zástupce Pavel Prygl. Případ se týká prodeje vojenského materiálu či náhradních dílů, který nebyl pro stát výhodný. Muži byli obviněni z porušení povinnosti při správě cizího majetku, za které hrozí dva až osm let vězení, a zneužití pravomoci úřední osoby se sazbou pět až 12 let vězení, píše ČTK.

Kauza nevýhodných obchodů s vojenským materiálem jde k soudu. Na stole je až 12 let vězení
Foto: Martin Koller
Popisek: Aktivní zálohy

Mezi obviněné podle médií patří bývalý ředitel státního Vojenského opravárenského podniku (VOP) Adolf Veřmiřovský, exředitel někdejší armádní Agentury pro nakládání s nepotřebným majetkem Josef Lachman a jeho zástupce Roman Pavlík. Posledním stíhaným je generál Vladimír Halenka, který velel vojenské logistice.

Případ se týká odprodeje hlavně kolové a pásové vojenské techniky a náhradních dílů k ní ve veřejných soutěžích nebo v přímém prodeji. Úředníci podle policie věci prodali za nižší ceny, než za které je prodat mohli.

Mladá fronta Dnes s odkazem na policejní dokumenty v minulosti uvedla, že se policisté zabývali třemi podezřelými obchody mezi roky 2009 a 2013. Obrana při nich převedla na VOP obrněný transportér, bojová vozidla, přes 200 motorů do bojových aut nebo přes dvě desítky tankových motorů. Při dvou obchodech vznikla údajně škoda přes sedm milionů korun. Třetí zastavil tehdejší ministr obrany Vlastimil Picek předtím, než se uskutečnil.

Případ vypukl na začátku března 2015, kdy byli podezřelí obviněni. V hledáčku policie byli nejméně dva roky předtím. Policie předloni kvůli případu provedla několik domovních prohlídek, a to i u majitele zbrojařské firmy Excalibur Group Jaroslava Strnada, která měla v některých obchodech figurovat jako konečný zákazník. Firma však odmítla, že spáchala něco nekalého. Vyslechnut byl také bývalý generální sekretář ministerstva obrany Jan Vylita. Po výslechu byl propuštěn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…