Kauza "zm*d Zaorálek" jede dál. Hubatý politik ODS si znovu přisadil

10.01.2013 8:08

Přestřelka mezi olomouckým primátorem Martinem Novotným (ODS) a Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) kvůli novoročnímu projevu prezidenta a amnestii nebere konce. Šéf olomoucké radnice nyní varuje před nebezpečím populismu a ohrožením demokracie. Kromě toho vyzval Zaorálka k omluvě za to, že prezidenta nazval zločincem a šílencem s tím, že primátor je ochotný Klause vůči podobným urážkám i nadále bránit.

Kauza "zm*d Zaorálek" jede dál. Hubatý politik ODS si znovu přisadil
Foto: ods
Popisek: Místopředseda ODS Martin Novotný

Novoroční projev prezidenta Václava Klause opět rozdělil společnost na jeho příznivce a odpůrce. Místopředseda ČSSD a Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek pak v České televizi prezidentova slova shrnul do jediné věty: „Stále žijete nad poměry a nepracujete, to bylo základní poselství. Aby šel Václav Klaus do sebe, to pravděpodobně by bylo opravdu chtít po něm příliš.“

Zaorálek je zm*d a kritici amnestie masturbanti

Reakce ze strany ODS na sebe nenechala dlouho čekat. Jednoznačně nejostřejší slovník na obranu hlavy státu však použil olomoucký primátor Martin Novotný. Ten na svém facebookovém profilu doslova uvedl: „Dnešní reakce Zaorálka na poslední Klausův prezidentský projev mě jen utvrdily v tom, co si o LZ myslím dávno. Je to zmrd. Ti verbálně úzkostliví nechť prominou, ale jiný terminus technicus neznám,“ napsal před pár dny primátor.

Kromě urážky Zaorálka Novotný ještě stihl naštvat i kritiky amnestie, když je nazval masturbanty. Zaorálek pak označil Václava Klause kvůli amnestii za zločince a dále v této souvislosti použil slova jako zvěrstvo. Václav Klaus si podle něj prostě privatizoval úřad prezidenta a učinil kroky, které jsou v přímém rozporu s Listinou práv a svobod. Dodal, že lidem, kteří jsou oběti trestných činů, upírá Václav Klaus právo na spravedlivý proces.

Zastupitelé za ČSSD v Olomouci napsali Novotnému otevřený dopis, ve kterém ho žádají o omluvu a vysvětlení celé záležitosti. „Ať už jste autorem předmětných vulgárních slov jako soukromá osoba, nebo primátor našeho města, žádáme Vás o to, abyste se našim spoluobčanům důstojným způsobem veřejně omluvil za formu svých výroků, které tentokrát daleko přesáhly rámec jakékoli politické kultury. V opačném případě si jen těžko dokážeme představit, že někdo s takovým přístupem k diskusi bude stát v čele tak kulturního města, jako je právě Olomouc. Věříme proto, že své výroky Olomoučanům náležitě vysvětlíte,“ píší v otevřeném dopise primátorovi olomoučtí sociální demokraté.

Primátor se znovu omluvil

Primátor na dopis zareagoval a své odpovědi poskytl médiím. „Jako politik jsem vždy hrál s otevřeným hledím a nepatřím k lidem, kteří by neuměli uznat chybu. Použité výrazivo je nepochybně  nevhodné a přestože nebylo určeno k veřejné komunikaci, platí, že veřejný činitel vykonává svoji roli 24 hodin denně a nikdy by z ní neměl vypadnout. Výjimkou nejsou ani dnes moderní sociální sítě s velmi rozostřenou linií mezi soukromým a veřejným. Proto, a činím to tak v tuto chvíli již poněkolikáté, se za tyto výroky omlouvám, a to všem, kterých se svou formou mohly dotknout,“ uvádí olomoucký primátor.

Poté Novotný hovořil o amnestii, která by podle jeho slov měla být aplikována zcela výjimečně. Zdůraznil však, že v tomto ohledu amnestie Václava Klause podle něj nijak nevybočuje z desítek našich novodobých historických amnestií, včetně porevoluční amnestie Václava Havla. „Rozhodnutí prezidenta republiky je však otázkou jeho politické zodpovědnosti, právo mu k němu dává Ústava ČR. V žádném případě tedy nejde o jeho trestně-právní zodpovědnost, natožpak odpovědnost vůči metodě pouličního lynče. Jsem přesvědčen, že ve veřejném prostoru nepřevládá na toto téma věcná diskuse, nýbrž emocionální exploze, přecházející často až do podoby výzev k otevřenému násilí," doplnil Novotný s tím, že urážky a výzvy k fyzické likvidaci hlavy státu považuje za nepřijatelné a je proto odhodlán prezidenta republiky hájit proti jakkoliv velké a sebehlasitější, sebevíce agresivní většině společnosti.

Nebezpečí populismu a ohrožení demokracie

Podle něj dlouhodobý politický styl pana Lubomíra Zaorálka i jeho výroky z posledních dní hrají právě na strunu emocí a je potřeba položit zásadní otázku, zda takový přístup není nebezpečný pro budoucnost demokracie u nás. „Dějiny dvacátého století v Čechách i v mnoha zemích Evropy a světa jasně ukázaly, jaké nebezpečí představuje zahrávání si s populistickou linkou ze strany demokratických politiků v podobných situacích, dějiny tzv. Výmarské republiky v Německu jsou přímo laboratoří možných důsledků,“ uvedl Novotný.

Omluvit by se měl i Zaorálek

Označení prezidenta republiky za šílence a zločince ze strany jednoho z vysokých ústavních činitelů ČR považuje Novotný za flagrantně nezodpovědný krok, jehož společenská nebezpečnost je řádově vyšší než vulgární výraz, použitý jím. „Omluvu si zaslouží neméně. Já jsem se za svůj lapsus v plném rozsahu, s otevřeným  hledím, a veřejně omluvil. Učiní totéž pan Lubomír Zaorálek?“ vyzval k omluvě Novotný.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…