Kauza zpěváka Kalouska se zdrží, soudkyně podala ústavní stížnost

21.10.2012 12:30

Projednání případu pražského zastupitele a zpěváka Jana Kalouska viněného z pojistného podvodu se může výrazně zdržet. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Šárka Šantorová, která má kauzu na starosti, podala stížnost k Ústavnímu soudu, tvrdí, že jí spis byl nesprávně přidělen. ČTK to řekla mluvčí obvodního soudu Lenka Cihlářová.

Kauza zpěváka Kalouska se zdrží, soudkyně podala ústavní stížnost
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Rozhodnutí soudu přitom bude mít vliv na to, zda zastánce pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) Kalousek zůstane zastupitelem. Již dříve totiž uvedl, že se mandátu nevzdá do pravomocného verdiktu. Policie jej viní z toho, že se podílel na machinacích s fakturami, které několik let prováděl jeden autoservis.

Porušení Listiny základních práv a svobod

Mluvčí Ústavního soudu Vlastimil Göttinger ČTK řekl, že řízení týkající se ústavní stížnosti trvá v průměru osm měsíců, vždy však podle něho záleží na konkrétních okolnostech případu. Spis byl odeslán ve středu, Ústavní soud jej tak zatím nemá k dispozici.

Soudkyně stížnost podala proto, že podle ní tím došlo k porušení Listiny základních práv a svobod, konkrétně ustanovení o právu obviněných na svého zákonného soudce, uvedla Cihlářová. Šantorová se proto z projednání případu vyloučila, předsedkyně obvodního soudu i pražský městský soud však byli jiného názoru. "Městský soud jí řekl, že má dále rozhodovat. Na základě toho podala ústavní stížnost," popsala mluvčí.

Vedoucí katedry ústavního práva na pražské Právnické fakultě Aleš Gerloch se domnívá, že stížnost bude pravděpodobně odmítnuta. "Toto je možné namítat, ale ne u Ústavního soudu," řekl ČTK. Podle něho se totiž soudkyně jako "orgán veřejné moci" nemůže na Ústavní soud vůbec obracet.

Pokud je nevinný, bude se moci na post vrátit

Kalousek se podle policie zapletl do trestné činnosti dnes už neexistujícího autoservisu, který vedl dvojí účetnictví - jedno pro finanční úřad a druhé pro pojišťovny. Údajně tak vznikla škoda 50 milionů korun. V případu figurují více než dvě desítky lidí. Kalousek se prý se servisem dohodl, že navýší fakturu za opravu vozu. To ale zastupitel odmítá. Hrozí mu až tři roky vězení.

Kvůli vyšetřování už odstoupil z placené funkce předsedy výboru pro informatiku a evropské fondy pražského zastupitelstva. Pokud soud rozhodne o Kalouskově nevině, bude se moci podle Svobody do funkce předsedy výboru vrátit. Kalousek působí v pražském zastupitelstvu od podzimu 2010, ODS ho tehdy těsně před volbami dosadila na místo lídra jedné z kandidátek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…