Kauzu údajného sledování zaměstnanců GIBS žalobci odložili

09.05.2015 15:10

Kauza údajného sledování zaměstnanců Generální inspekce bezpečnostních sborů zřejmě skončila. Podle dnešních Lidových novin ji Městské státní zastupitelství v Praze odložilo. „V březnu to bylo odloženo. Neprokázalo se podezření ze spáchání trestného činu,“ řekla listu mluvčí městských žalobců Štěpánka Zenklová.

Kauzu údajného sledování zaměstnanců GIBS žalobci odložili
Foto: GIBS
Popisek: GIBS logo

Aféra se týkala IT aplikace, kterou měli ve svých služebních telefonech, aniž to věděli, k údajnému sledování nainstalovánu zaměstnanci GIBS. Jejich úkolem je přitom hlídat policisty, celníky a příslušníky Vězeňské služby.

Bývalý náměstek ředitele GIBS Dušan Brunclík loni řekl, že šlo jednoznačně o trestný čin.

Jenže podle listu se za současné vedení GIBS v tomto případě postavila stálá sněmovní komise pro kontrolu GIBS. Ve středu na uzavřeném jednání mluvila jak s lidmi z vedení GIBS, tak s Petrem Rumlem, bývalým šéfem expozitury inspekce v Plzni, který si stěžoval nadřízeným a po vypuknutí skandálu z ní odešel.

Předseda sněmovní komise pro kontrolu GIBS: Pro nás ten případ končí

Podle předsedy zmíněné sněmovní komise Václava Klučky (ČSSD) vzhledem k tomu, že byl případ pod dozorem státních zástupců odložen, to pro komisi končí. Podle něj zaměstnanci inspekce o instalaci sledovacího systému v mobilech věděli.

Se závěry komise nesouhlasil její jediný člen, poslankyně ANO a bývalá investigativní novinářka, která odhalila v 90.letech daňové podvody s lehkými topnými oleji, Jana Lorencová.

Další člen komise, lidovec Ivan Gabal, se domnívá, že skandál byl důsledkem vnitřních sporů, a označil jej za „prkotinu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…