Kavan o své situaci: Doufám, že po volbách se pro mě něco najde

06.05.2013 9:40

Někdejší poslanec, senátor, ministr zahraničí a dokonce i předseda Valného shromáždění OSN, sociální demokrat Jan Kavan, si v pořadu 168 hodin České televize postěžoval, že má starobní důchod jen 17 795 korun měsíčně a nemůže s ním vyjít. Navzdory tomu, že dvanáct let zastával vysoké politické funkce s velkými platy, o kterých může většina populace jen snít, prý nemá našetřeno. Musí ho podporovat rodina a přátelé.

Kavan o své situaci: Doufám, že po volbách se pro mě něco najde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Kavan, bývalý ministr zahraničí

Kavanův český důchod činí 10 715 korun, ale protože žil a pracoval také ve Velké Británii, dostává navíc 59 liber týdně. Přesto mu to nestačí, protože se snaží udržovat kontakt se světem, hodně utrácí za telefon, za knihy a v neposlední řadě i za léky, neboť mu už neslouží zdraví.

Jak s tím někdo může žít?

„Já mám tu výhodu, že žiju v bytě, který patří mému synovi, ale na druhé straně musím udržovat kontakt s děním. To znamená, že utrácím hodně peněz za telefony, internet a knížky. Bohužel utrácím dost peněz za léky, vzhledem k mému zdravotnímu stavu, takže se s tím v podstatě dá vyjít nesmírně těžko. Já bych řekl, že mé výdaje převyšují mé příjmy,“ poznamenal v ČT Kavan.

Dodává k tomu ovšem, že si nechce stěžovat, protože naprostá většina seniorů je na tom hůře než on a navíc se nemohou obrátit o pomoc např. na přátele v zahraničí. „Nedovedu si představit, jak někdo s tímto nebo dokonce nižším důchodem může vyjít,“ pokračuje bývalý politik.

Snad si najdu práci

V komentáři pro server Britské listy pak Kavan znovu opakuje, že si osobně na důchod nestěžoval, jen chtěl zdůraznit, že s těmito nízkými penzemi prakticky nelze důstojně žít, ale novináři si prý občas z jeho slov vybírají jen to, co se jim hodí, aniž by dodali další související informace. Kavan navíc doufá, že se mu podaří k penzi najít ještě nějaké zaměstnaní, např. znovu na politické scéně, což by jeho aktuální těžkosti v podstatě vyřešilo.

„Pochopitelně jsem očekával alespoň nějaké větší uplatnění, ale nestěžuju si a částečně doufám, že po příštích parlamentních volbách se pro mě třeba něco najde,“ uzavřel své vystoupení v ČT Kavan.

Stojí přitom za pozornost, že Kavan je stále členem ČSSD, která voličům slibuje, že jim státní důchod i v budoucnu zajistí důstojné stáří. Jak? Zkrátka sebere více peněz aktivním pracujícím. Již dnes přitom na důchody míří téměř třetina státního rozpočtu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…