Kavan s Robejškem v televizi hovořili o přijímání uprchlíků a kvótách. Zazněla slova o fašizaci i Marii Le Penové

11.09.2015 23:12

Hosty první části pátečních Událostí, komentářů byli bývalý ministr zahraničí a někdejší předseda valného shromáždění OSN Jan Kavan a politolog a expert na mezinárodní vztahy Petr Robejšek, kteří v pořadu hovořili o sporu o imigrantských kvótách.

Kavan s Robejškem v televizi hovořili o přijímání uprchlíků a kvótách. Zazněla slova o fašizaci i Marii Le Penové
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Jako první se ujal slova Jan Kavan, který má na přijímání imigrantů kladný názor, protože, jak sám řekl, strávil sám dvacet let v emigraci. „Viděl jsem rozbombardované země, a dovedu si tak představit ty hrůzy, které vedou k úniku. Diferencuji ale samozřejmě ty, kteří prchají, aby si přilepšili po ekonomické stránce, od těch, jež opravdu prchají před bombardováním,“ poznamenal s tím, že například v Anglii se lidé naučili například žít s lidmi z jiných etnik, kdežto v české kotlině tohle prý neznáme. „Nemáme tu historickou hodnotovou zkušenost. To budí strach, nedůvěru a předsudky,“ vysvětlil důvod negativních názorů většiny Čechů na uprchlíky.

To jeho kolega v pořadu, politolog Petr Robejšek, je jak proti přijímání uprchlíků, tak i proti kvótám, protože to podle něj Evropě rozhodně nemůže pomoci. „Ani každý desátý imigrant se není schopen začlenit,“ připomněl Robejšek s tím, že sice Hospodářská komora uvedla, že minimálně pět tisíc lidí by se hodilo na nová pracovní místa, ale jak politolog připomněl, komoru zajímají jen levné pracovní síly jako každou hospodářskou komoru. „A proto to nemůže pomoci,“ podotkl a dodal, že je i proti kvótám navrhovaným Evropskou unií.

Evropa má spoluzodpovědnost kvůli intervencím na Blízkém východě

„Jsem hluboce přesvědčen, že by se ty entity dokázaly integrovat. Ale kvóty nejsou řešením. Já jsem vstřícný, ale to, co nařídíte, vede k fašizujícím názorům, jež sílí například ve Francii, které lákají hlasy pro Marii Le Penovou,“ dal Robejškovi za pravdu alespoň v názoru na kvóty Kavan, který se s politologem shodl i v tom, že si Evropská unie jednoduše neví s imigranty rady.

Podle Robejška naopak kvóty znamenají, že máme držet pusu a krok a poslouchat, co rozhodnou ti silnější. „Solidarita má být z vlastního cítění. Německu jde ale jen o to, aby prosadilo svou vůli,“ chápe snahu o prosazení kvót Robejšek.

Podle Kavana jde ale v první řadě o solidaritu. „A protože řada evropských států a Spojené státy americké jsou za tu migrační vlnu zodpovědné, má Evropa za ty lidi spoluzodpovědnost,“ vysvětlil Kavan, proč si myslí, že bychom se měli do přijímání uprchlíků zapojit.

V pořadu promluvil i po telefonu europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer, který jako jeden z mála českých zástupců v Bruselu zvedl ruku pro kvóty. „Nevidím jinou možnost. Nedovedu si představit nic jiného než to, že bychom to dělali všichni společně. Jako Evropani z hlediska hodnot snad přece nemůžeme dopustit, aby lidé přespávali na benzinových pumpách,“ komentoval v pořadu své rozhodnutí europoslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…