Každý si nemůže dělat co chce, upozornil své spoluobčany šéf lidovců Výborný

17.11.2019 13:45

Dění kolem oslav 30. výročí sametové revoluce i sobotní demonstraci na Letné, kde se sešlo na 250 tisíc kritiků premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, vnímá předseda KDU-ČSL Marek Výborný jako dobrý signál pro budoucnost. O svobodu je třeba pečovat, řekl na Národní třídě. Spolu se stranickými kolegy tam rozsvítil osmikilovou svíci a zazpíval hymnu, napsala ČTK.

Každý si nemůže dělat co chce, upozornil své spoluobčany šéf lidovců Výborný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Lidem, kteří k pamětní desce připomínající zásah proti studentům v roce 1989 dnes přišli, poděkoval. Stejně jako on ocenil svobodu posledních třiceti let na Národní třídě lídr hnutí STAN Vít Rakušan.

„Demokracie je neustále ohrožena, často námi samotnými. I svoboda. My jsme někteří pochopili svobodu tak, že si můžeme dělat, co chceme, a to není pravda. Svoboda je spojena se zodpovědností. Demokracie je v permanentním ohrožení, tak je to v ohrožení našeho myšlení, našich úvah. Musíme o ni pečovat,“ řekl Výborný novinářům. Doplnil, že vítá dění kolem 17. listopadu, protože jde o vědomí občanské odpovědnosti. „Vědomí toho, že mi to není jedno, v jaké zemi žijeme, jak se někteří politici chovají, je velmi důležité a je to dobrý signál pro naši budoucnost, mám z toho radost,“ uvedl.

Podle Rakušana Češi nyní prožívají šťastná desetiletí. „Máme za sebou třicet let svobody, demokracie. I když někteří propadají, bohužel, vzpomínkovému optimismu, že něco předtím tady bylo lepší, tak to tak nebylo," řekl novinářům k přelomovému roku 1989. Zmínil, že společnost má tendenci zpochybňovat posledních 30 let. „Přes všechny chyby, které jsou určitě objektivní, je co slavit,“ míní. Úkolem nynější politické garnitury je pro Rakušana svobodu neztratit. „Nedá se koupit koblihou, ani laciným slibem, bohužel někdy na to lidi přijdou, až když svobodu ztrácí,“ uvedl s odkazem na premiéra Babiše.

Na sobotní akci na Letné podle Výborného byla cítit pozitivní atmosféra a zazněly důležité výzvy směřující ke kvalitě demokracie. „Je na premiérovi, aby výzvy vyhodnotil,“ míní Výborný. „Grandiózní střet zájmů nepoškozuje jen jeho, na prvním místě poškozuje Českou republiku,“ uvedl.

Demonstranti v sobotu na pražské Letné vyzvali Babiše, aby do Nového roku vyřešil střet zájmů, zbavil se holdingu Agrofert a aby odešla i ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Premiér odmítá, že by byl ve střetu zájmů kvůli svému majetku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…