Každý slušný politik by odstoupil, naznačila odborářka Hegerovi

21.02.2012 17:34

Minulý rok vyhrožovali lékaři, že podají výpověď, pokud nedostanou přidáno, a teď vyzývají k rezignaci ministra zdravotnictví Leoše Hegera, jestliže se jim platy nezvýší. „Každý slušný politik by měl v takovém případě vyvodit zodpovědnost sám a zvážit své vytrvání ve funkci,“ řekla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví Dagmar Žitníková a ministrovi dala ultimátum do konce dubna.

Každý slušný politik by odstoupil, naznačila odborářka Hegerovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Na začátku sliboval Heger lékařům růst platu o deset procent, postupně číslo snížil na 6,25. Kraje si ale stěžují, že platy nemohou navýšit ani na tuto cifru, neboť jim v tom brání úhradová vyhláška, podle které se jim příjmy zvýší jen na 4,5 procenta.

Podle průzkumu odborářů přidáno dostali navíc pouze lékaři fakultních nemocnic. „A to ještě různou formou, někde v odměnách, v osobním ohodnocení,“ upozornila Žitníková.

Zástupce krajů, hejtman Vysočiny Jiří Běhounek tvrdí, že kraje nemají dostatek peněz na to, aby zvýšily platy na 6,25 procenta – konkrétně jim schází 1,1 miliardy korun. Peníze chybí ve školství i v sociální oblasti.

Všechno jde, když se chce

Heger namítá, že kraje se zabývají spíše investicemi než platy lékařů a peníze by sehnat mohly. „Měly by řešit nákupy materiálů a energií, na kterých loni fakultní nemocnice dokázaly ušetřit stamiliony korun, takže teď i přes menší nárůst příjmů mají na platy,“ uvedl již dříve Hegerův mluvčí Vlastimil Sršeň.

Odboráři teď doufají, že si zvýšení platy prosadí na při jednání se zástupci vlády na tripartitě nebo na čtvrteční výjimečné schůzce s premiérem Petrem Nečasem. „Chceme, aby se do toho vložil pan premiér a aby se přepočítalo, jestli úhradová vyhláška může pokrýt slíbené navýšení platů,“ dodala Žitníková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…