Každý úředník půjde ke zkoušce, stojí v návrhu, který se nelíbí Babišovým lidem

26.02.2014 7:41

V dubnu by mělo proběhnout konečné hlasování ve sněmovně o tolik očekávaném služebním zákoně. Jenže ve vládní koalici panují neshody o jeho podobě. Podle informací MF Dnes se sice ČSSD a lidovci dohodli, ale Babišovo hnutí ANO má výhrady. Je proti povinným úřednickým zkouškám a také proti tarifním platům pro všechny.

Každý úředník půjde ke zkoušce, stojí v návrhu, který se nelíbí Babišovým lidem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Běh kancelářských krys

Lidovci a sociální demokraté mají jasnou představu, na které se shodli. Nový úředník podstoupí výběrové řízení. Tím však získá pouze funkci čekatele a 80 procent z platu. Pak bude muset absolvovat půlroční školení na Policejní akademii a složit jednotnou úřednickou zkoušku a získá tak již zcela místo ve státní správě.

Toto však hnutí ANO vidí jako zbytečné a je proti. „Sítem kvality mají být už výběrová řízení. Úřednická zkouška by se v českých podmínkách mohla velice jednoduše zvrhnout ve výhodný byznys,“ argumentuje náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht. V neposlední řadě také za ANO argumentuje tím, že vzdělávání úředníků by mohlo stát až dvě miliardy ročně.

ANO odmítá politické náměstky

Další neshoda je o náměstky. Podle rýsujícího se kompromisu by druhým mužem na ministerstvu měl být státní tajemník pro služební záležitosti. Zaručí prý politickou nezávislost. ANO ovšem požaduje zřízení funkcí odborných státních tajemníků pro jednotlivé oblasti ministerstva. MF Dnes informuje, že ČSSD a KDU-ČSL chtějí ale udržet současný stav, tedy politické náměstky dosazené koaličními stranami.

V neposlední řadě ANO proti svým koaličním partnerům prosazuje smluvní platy namísto tarifních. Zdůvodňuje to i tím, že je třeba pro státní správu získat špičkové odborníky a také je zaplatit. To však lidovci s ČSSD zatím odmítají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…