Kde a jak nosit od září roušky? Vojtěchovi úředníci dnes vyhlásí, jak to bude vypadat

19.08.2020 6:29

Ministerstvo zdravotnictví by dnes mělo vydat mimořádné opatření, které upřesní nošení roušek ve vnitřních prostorách povinně od 1. září. Avizoval to ministr Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí po jednání Rady vlády pro zdravotní rizika.

Kde a jak nosit od září roušky? Vojtěchovi úředníci dnes vyhlásí, jak to bude vypadat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Roušky uvnitř obchodů, divadel, kin, úřadů nebo MHD byly kvůli epidemii nového typu koronaviru povinné do 1. července. Povinnost zůstala dodnes ve zdravotnických zařízeních nebo pražském metru.

Nošení roušek při pohybu mimo domov bylo v Česku povinné od poloviny března, postupně bylo zmírňováno. V pondělí vláda oznámila jejich znovuzavedení. Opatřeními má ministerstvo specifikovat například to, pro koho budou platit výjimky. Do konce června je nemuseli nosit děti do dvou let, děti v mateřských školách nebo osoby se poruchou intelektu, jejichž mentální schopnosti to neumožňují.

Povinné nebyly ani pro herce při představeních nebo natáčení, pro moderátory v rozhlase či televizi nebo při pořizování portrétních nebo skupinových fotografií. Nemuseli je nosit ani řidiči MHD v uzavřených kabinách, lidé vystavení při práci působení velkého tepla nebo plavčíci u bazénů.

Podle pondělního vyjádření ministra se nepočítá s nošením roušek v restauracích nebo v provozech, kam není přístup veřejnosti, například kancelářích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…