Kde je Hudeček, ať se občanům zodpovídá on, rozčiloval se kandidát Úsvitu před Partií s náměstkem

05.10.2014 12:57

Ve dnešním vydání diskuzního pořadu Partie televize Prima diskutovali poslanec hnutí Úsvit Marek Černoch a náměstek pražského primátora Jiří Nouza (TOP 09). Mluvilo se proto především o problémech, které trápí hlavní město.

Kde je Hudeček, ať se občanům zodpovídá on, rozčiloval se kandidát Úsvitu před Partií s náměstkem
Foto: Hnutí Úsvit
Popisek: Marek Černoch, poslanec za Úsvit

V úvodu pořadu se poslanec Marek Černoch (Úsvit) podivil tomu, že ve studiu proti němu nesedí pražský primátor, ale jen jeho náměstek. „Hudeček je zodpovědný za své činy, proč se z nich tady nezpovídá,“ podotkl.

Pozastavení partnerství s Petrohradem, to je podpora turistiky?

Nouza uvedl, že současné vedení hlavního města se snaží podporovat kongresovou turistiku. Jako příklad uvedl, že spolu s českým státem se zasloužili o oddlužení Kongresového centra. Na to Černoch namítl, proč tedy Praha zastavila partnerství s ruským městem Petrohrad. „Pokud budeme dělat tato gesta, která mají vliv na podnikatele v Praze, tak mluvit o rozvoji turismu není úplně ideální,“ poznamenal.

Větší regulace toho, co se v centru Prahy prodává, je podle Černocha nutná

Moderátor pořadu Jan Punčochář se pak obou hostů zeptal, co by se dalo udělat pro to, aby centrum Prahy bylo z hlediska sortimentu nabídky tamních obchodů přijatelnější i pro „normálního návštěvníka“. Podle Nouzy je v tomto směru situace podobná i v ostatních evropských metropolích. „Jediné, co můžeme udělat, je kultivace prostředí, to je práce na několik let,“ uvedl. Naopak kandidát Úsvitu se vyslovil pro větší regulaci. Podle něj není možné otevřít Prahu obchodníkům a říkat, dělejte si to, jak chcete.

Na přetřes přišla také problematika údajného vyvádění peněz z pražského dopravního podniku. V této kauze Černochovi vadí to, že se medializuje jen jeden člověk, a nehledá se to, že údajně nevýhodné smlouvy musel někdo připravit a někdo podepsat. Nouza k tomu poznamenal, že řada pro Prahu nevýhodných smluv je napsána tak, že prakticky nejdou vypovědět.

Poslanec Úsvitu kritizoval postup Hudečkova vedení ohledně tunelu Blanka

Černoch kritizoval také postup současného vedení Prahy ohledně stavby tunelu Blanka. Podle jeho názoru bylo chybou postupovat tak, že se stavba těsně před dokončením zastavila. Naopak Nouza tento postup obhajoval s tím, že stavbu zastavil Metrostav, byť jeho postupu rozumí, protože mu město přestalo proplácet faktury. Hájil se tím, že město celou situaci vyřešilo během čtyř měsíců. Prahu to mělo stát 25 milionů včetně soudních poplatků. Černoch oponoval s tím, že podle jeho informací jen za právní služby v této souvislosti vydal pražský magistrát 150 milionů.

Diskutující se shodli na tom, že být poslancem i zastupitelem současně je přínosné

Ohledně toho, že podle posledního průzkumu agentury SANEP by Úsvit v Praze volilo jen 1,5 % rozhodnutých voličů, Černoch uvedl, že věří, že se hnutí podaří překonat pětiprocentní hranici pro vstup do zastupitelstva města. Politiku prý bere vážně a dělá ji 17 hodin denně. Funkce poslance by se vzdal jen v případě, že by byl zvolen primátorem.

S tím, že je výhodné, aby byl poslanec zároveň i členem Zastupitelstva hlavního města Prahy souhlasil i Nouza. „Uvítal bych, kdyby v pražském zastupitelstvu bylo pár poslanců. Ten přenos informací je důležitý,“ podotkl.

Nouza nevyloučil koalici s žádnou stranou, kromě KSČM, Černoch uvedl, že týden před volbami nechce říkat, s kým koalici ano a s kým ne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…