Kde je munice, křičí Prigožin od Bachmutu. „Blufuje,“ tuší Ukrajinci

07.05.2023 7:59

Soukromou armádu Wagnerovců, kteří se chystají stáhnout z Bachmutu, podle všeho nahradí Čečenci Ramzana Kadyrova. Kadyrov věří, že až se Čečenci chopí vedení operací, dobijí zbytek Bachmutu během pár hodin. Mezitím šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi vyjádřil obavy o bezpečnost největší evropské jaderné elektrárny – elektrárny v Záporoží. Na ruské straně řeší, kdo stojí za útokem na prominentního proválečného blogera Zachara Prilepina.

Kde je munice, křičí Prigožin od Bachmutu. „Blufuje,“ tuší Ukrajinci
Foto: Repro Substack
Popisek: Proti-tankové překážky - dračí zuby

Válka na Ukrajině trvá už 438 dní a ve veřejném prostoru stále rezonuje zpráva, že zakladatel Wagnerovců Jevgenij Prigožin oznámil stažení svých jednotek od Bachmutu. Čečenský vládce Ramzan Kadyrov nabídl soukromé armádě Prigožina možnost připojit se k jeho bojovníkům. Anglicky mluvící čtenáře o tom informovala americká zpravodajská stanice CNN.

„Wagnerova PMC má velmi dobré, odvážné, potřebné, pro nás nezbytné lidi, protože znají oblast,“ uvedl Kadyrov v sobotním videoposelství. „Pokud s námi zůstanete, slibuji vám, že vám dáme víc, vytvoříme lepší podmínky, než máte dnes. Budeme se snažit, aby pro vás bylo všechno na nejvyšší úrovni.“

Zveřejnil také dopis, v němž žádal ruského prezidenta Vladmira Putina k přeskupení jednotek tak, aby Čečenci mohli u Bachmutu nahradit Wagnerovce. Prigožin podle CNN Kadyrovovi poděkoval za to, že čečenští bojovníci převezmou pozice u Bachmutu a konstatoval, že Čečenci nepochybně získají všechno, co v boji o Bachmut budou potřebovat.

Podle washingtonského Institutu pro studium války Kadyrov prohlašuje, že až se Čečenci chopí vedení operací, dobijí zbytek Bachmutu během pár hodin. Podle ISW jde o „typické Kadyrovovo chvástání“, které ignoruje skutečnou situaci na bojišti. Na ruské straně se dále objevují elitní ruští výsadkáři, jejichž úkolem bylo situaci stabilizovat.  

Anketa

Získají Ukrajinci někdy zpět Krym?

hlasovalo: 30014 lidí
Podle ukrajinské strany boje o Bachmut pokračují s nesníženou intenzitou. Obránci mají za to, že slova Jevgenije Prigožina o nedostatku munice nejsou ničím jiným než blufováním.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová obvinila Ukrajinu, Spojené státy a Velkou Británii ze sobotního bombového útoku na auto vojenského blogera Zachara Prilepina ve městě Nižnij Novgorod. Ministerstvo však pro svá obvinění neposkytlo žádné důkazy.

Bezpečnostní služba Ukrajiny v reakci pro internetový deník Ukrajinska pravda k incidentu uvedla, že „oficiálně nemůžeme ani potvrdit, ani vyvrátit zapojení Bezpečnostní služby do toho či onoho výbuchu, který se stane okupantům a jejich komplicům“. Ruský Vyšetřovací výbor označil poslední incident za „teroristický čin" a uvedl, že výbuch hodlá jako takový vyšetřit. Výbor také informoval o zadržení podezřelého z bombového útoku na auto a uvedl, že při výslechu vypověděl, „že jednal na pokyn ukrajinských zvláštních služeb“.

Mezitím šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi vyjádřil obavy o bezpečnost největší evropské jaderné elektrárny v době, kdy ruské okupační síly evakuují civilisty z nedalekého ukrajinského města Enerhodar. Grossi uvedl, že situace v Záporožské elektrárně je „stále nepředvídatelnější a potenciálně nebezpečnější“. Evakuace přichází před očekávanou ukrajinskou protiofenzivou. Zaměstnanci jaderné elektrárny však na místě zůstávají.

Na situaci v elektrárně upozornila britská BBC.

V pátek Ruskem dosazený šéf regionu Jevgenij Balickij uvedl, že „v posledních dnech nepřítel zesílil ostřelování osad v blízkosti frontové linie“. „Přijal jsem proto rozhodnutí evakuovat především děti a rodiče, starší lidi, invalidy a pacienty nemocnic,“ napsal na sociálních sítích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rusové se těšili, že na záchranu těch asi 5 tis. ukrajinských vojáků banderovci zaútočí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVladimír Kozák , 07.05.2023 8:27:55
Ale jak je vidět, nic se nestane, Alzák je nechal svému osudu. Dost bych se nasmál, kdyby se po skončení operace ukázalo, že to Prigožin nehrál nebo že to byl dvojitý bluf proto, aby nepřítele znejistil a dal wagnerovcům trochu času doplnit zásoby...

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …