Kde není škola, končí život, říká budoucí ministr školství Chládek

26.01.2014 10:26

Pravděpodobný příští ministr školství Marcel Chládek chce dostat co nejvíce dětí do klasických základních škol. Měly by se do nich dostat všechny děti, které na to intelektuálně mají. To si ale bude vyžadovat víc peněz. Obecně platí, že by základní škola měla být zachována všude tam, kde je to nezbytné. Své plány na ministerstvu prozradil v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Kde není škola, končí život, říká budoucí ministr školství Chládek
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Senátor Marcel Chládek (ČSSD) se s vysokou pravděpodobností stane příštím šéfem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Vnímá prý skutečnost, že v praktických - dříve zvláštních - školách dnes sedí více dětí, než by sedět muselo, a hodlá s tím něco dělat.

Bez peněz to nepůjde

„Nicméně nesouhlasím s plošným zrušením praktických škol - to mi přijde jako v minulosti, když se udělala analýza drah a zjistilo se, že nejvíce smrtelných zranění je v posledním vagonu. Tak dumali, jak to vyřešit, a udělali to tak, že poslední vagon odpojili - jenže tak rozhodně nevyřešíme ten problém. Jakmile zrušíme speciální a praktické školy, nevyřešíme problém, kdy některé děti nestačí v hlavním vzdělávacím proudu. ... Na inkluzi musíme nejdříve vytvořit podmínky, musí být více asistentů a více peněz na ně,“ poznamenává budoucí ministr.

Na klasických základních školách pak musí platit, že ve všech koutech republiky budou děti po ukončení deváté třídy vědět to samé. V tomto smyslu plánuje příští ministr zpřesnit parametry pro Rámcové vzdělávací programy.

Další peníze pak budou třeba na udržení co největšího počtu základních škol. Škola by měla zůstat všude tam, kde by bez ní byla příliš dlouhá dojezdová vzdálenost do školy sousední. K tomu však musí nastat jedna důležitá změna.

Změna ve způsobu financování regionálního školství - nebude financování pouze podle počtu žáků, ale například na třídu - musí zabránit masivnímu rušení základních škol. Obce dostanou peníze i na malé školy tam, kde by se bez nich dětem výrazně zkomplikovala situace s dojížděním. V obcích, kde v jejich dosahu není škola, končí život.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…