Kdo dnes radí Babišovi? Muž s matematickým modelem i expert globálního rizika z Oxfordu

31.01.2021 7:47

Premiér Andrej Babiš uvedl, že s epidemií koronaviru si nechává radit hned od několika vědců a odborníků. Kromě epidemiologa Romana Prymuly sbírá rady například od imunologa Zdeňka Hela nebo od vědce a spoluautora protiepidemické tabulky PES Jana Kulveita. Redakce iDNES.cz tyto odborníky představila blíže.

Kdo dnes radí Babišovi? Muž s matematickým modelem i expert globálního rizika z Oxfordu
Foto: Facebook Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Premiér na středeční tiskové konferenci zmínil, že velmi intenzivně komunikuje epidemickou situaci se Zdeňkem Helem z Iniciativy Sníh.

„V úterý jsem se s ním bavil. Mluvili jsme o lécích, které údajně Německo nakoupilo z USA. Jde o lék, který byl údajně podán exprezidentovi Donaldu Trumpovi,“ sdělil ministerský předseda.

Pro radu si chodí také za Pavlem Řehákem či Mariánem Hajdúchem. „Mimochodem, v minulosti jsem mluvil i s profesorem (Jiřím) Beranem. Zkrátka mluvím se všemi, abych získal co nejvíce informací,“ podotkl Babiš.

Redakce iDNES.cz přinesla bližší informace, co a s jakým svým rádcem Babiš projednává.

CELÝ TEXT ZDE

Imunolog, biochemik a profesor patologie Zdeněk Hel je jedním ze zakladatelů apolitické Iniciativy Snih sdružující experty.

Právě on se svými kolegy se snaží vládě radit, jak nejlépe Česko provést nepříznivým vývojem epidemie v zemi.

„Musím říct, že pan premiér se o všechno velmi zajímá, naslouchá nám, ptá se na detaily. Některé z návrhů, které jsme předložili, už prosazuje do praxe,“ řekl redakci imunolog Hel, jenž s Babišem hovoří také o monoklonálních protilátkách, které představují nadějnou terapii v raném stadiu nemoci covidu-19.

S Babišem řešil také výzkum, který naznačuje, že v některých pacientech virus SARS-CoV-2 přežívá po dobu mnoha měsíců a způsobuje chronickou zánětlivou reakci. Hel považuje za chybu bagatelizaci závažnosti epidemie a používání přeplněných nemocnice jako jediné kritérium při stanovování protiepidemických opatření.

Dalším rádcem je ředitel pojišťovny Direct Pavel Řehák, onen původně záhadný muž, který za Babišem přišel v první vlně epidemie „s nějakým modelem a byla tam úplně šílená čísla“. Když se model poněkolikáté v řadě potvrdil, premiér mu uvěřil. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) Řehák zachránil Česko.

Babiš naslouchá také vědci a lékaři Mariánu Hajdúchovi, který se zabývá převážně molekulární a translační medicínou. V tomto oboru založil na olomoucké univerzitě ústav, který také řídí. Od jara 2020 vedl Laboratorní skupinu při Ministerstvu zdravotnictví, v prosinci 2020 na svou funkci rezignoval. Sehrál zásadní roli při obou vlnách pandemie a je spoluautorem Národní strategie pro testování, na jejímž základě byla vytvořena síť laboratoří po celém Česku.

Dalším je český vědec Jan Kulveit, expert na modelování globálních rizik, který působí na Oxfordské univerzitě v Anglii, kde působí v Institutu budoucnosti lidstva. Zároveň je jedním ze spoluautorů původní protiepidemické tabulky PES. Vláda nyní jedná o její aktualizaci. S příchodem nové britské mutace koronaviru však Kulveit upozornil, že PES pro ni nebyl vyvíjen.

Premiér prý hovoří i s epidemiologem profesorem Jiřím Beranem. Do českého povědomí se letos zapsal propagací léku Isoprinosine k eliminaci rozvoje nemoci covid-19. Na ministerstvo poslal i návrh, jak epidemii zastavit. Vláda se prý mylně zabývá celou populací a považuje ji za ohroženou, když ohroženou skupinou jsou podle statistických dat lidé starší 65 let.

Posledním je pak epidemiolog Roman Prymula, který během pandemie koronaviru vystřídal hned několik různých funkcí. Vaz mu na postu ministra zdravotnictví zlomila tzv. vyšehradská kauza. Nyní je poradcem premiéra Babiše. S ním chce nyní probrat například krizové použití čínské vakcíny a ruské vakcíny Sputnik V. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…