Kdo dnes v České republice jásá nad Macronem, je hodně krátkozraký. Historik rozebral, co teď v Evropě s tímto pánem zažijeme

19.06.2017 19:44

Moderátorka Zuzana Tvarůžková přivítala v pondělním Interview historika z Univerzity Karlovy Martina Kováře. Ten zhodnotil dění v současné Evropě. Ve Francii zvítězil prezident Emmanuel Macron a bude mít za sebou parlamentní většinu. Česko volby ještě čekají a v Británii už je jasné, že Brexit nikdo nezvrátí. Kovář totálně rozcupoval především britskou premiérku Theresu Mayovou.

Kdo dnes v České republice jásá nad Macronem, je hodně krátkozraký. Historik rozebral, co teď v Evropě s tímto pánem zažijeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

Kovář striktně odmítl srovnání Theresy Mayové a Margaret Thatcherové. „Zatímco Thatcherová měla jasný parlamentní program a prosadila si to, co chtěla, Mayová nic z toho nemá. Její vyjednávací pozice je strašně složitá a ještě horší je její pozice ve Velké Británii,“ tepal dál britskou premiérku Kovář. Host očekává, že dříve či později vystoupí do popředí některý kolega Mayové a pokusí se dámu z jejího postu svrhnout. „Ona tu kampaň vedla tak špatně, že v ní dokázal zabodovat i Jeremy Corbyn,“ kroutil hlavou Kovář. „Uvědomme si, kdo stojí v čele Labour Party – zastydlý levičák ze sedmdesátých let Jeremy Corbyn,“ připomněl.

Netroufnu si nic moc předvídat, podívejte se na USA, Francii, Británii

Ještě před pár týdny přitom konzervativci v Británii vedli o 20 procentních bodů a zdálo se, že tvrdý Brexit je hotovou věcí. A najednou je to jinak. Totéž se dá říct také o Spojených státech nebo o Francii. Kdyby na počátku roku 2016 někdo tvrdil, že příštím šéfem Bílého domu bude Donald Trump, Kovář by se prý asi smál. Totéž se dá říct o Francii. Jen málokdo by si vsadil na to, že po Francoisi Hollandovi se prezidentem stane jeho socialistický ministr Emmanuel Macron a bude se tvářit jako nezávislý. „A dnes je to tak,“ podotkl host.  

Měli bychom si prý uvědomit, že Velká Británie není tak úplně Evropa. Je to ostrovní království s vlastní specifickou historií a velkým impériem za zády. Britové také doplatili na to, že po vstupu nových zemí do EU otevřeli pracovní trh novým členům, zatímco Němci a Rakušané své pracovní trhy uzavřeli. Všichni lidé toužící po práci v zahraničí tak skončili v Británii. Jinak by jejich značná část mohla skončit v Rakousku, v Německu či ve Francii.

Ale to pořád není jediné vysvětlení pro Brexit. Britové jsou podle Kováře pracovití lidé plní energie, kteří nechápou, proč by měli pracovat třeba 35 hodin týdně jako ve Francii. „Když chci pracovat čtrnáct hodin denně, tak klidně budu pracovat 14 hodin denně,“ myslí si prý Britové o Francii, ale vlastně i o celé EU.

Macron, to je takový Trump nebo Sanders

Pár slov padlo i k situaci ve Francii. „Já bych to nechtěl říct tak tvrdě, ale Emmanuel Macron, to je takový Donald Trump, nebo spíš Bernie Sanders,“ poznamenal host. Je to politik, který se staví proti tradičnímu politickému systému, a tím vítězí. Vítězí i se svou proevropskou rétorikou, jenže ona je proevropská jen částečně. Macron podle Kováře ve skutečnosti dalším státům EU vzkazuje: buď budete dělat to, co chceme my, nebo uvidíte. Toto varování směřuje především do střední Evropy. „Jásat v České republice nad vítězstvím Macrona je krátkozraké,“ varoval na závěr Kovář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…