Kdo dostane na Hradě medaili? Poslanci navrhli Rajko Dolečka nebo Ester Ledeckou

26.04.2018 18:46

Snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká, fotbalový brankář Petr Čech a lékař a popularizátor zdravé výživy Rajko Doleček patří k lidem, které by mohla sněmovna navrhnout prezidentu Miloši Zemanovi na státní vyznamenání. Vyplývá to z podkladů, které po dnešním jednání příslušného podvýboru poskytl ČTK místopředseda sněmovny Vojtěch Pikal.

Kdo dostane na Hradě medaili? Poslanci navrhli Rajko Dolečka nebo Ester Ledeckou
Foto: Archiv
Popisek: Profesor Rajko Doleček

Celkem se v dolní komoře podle něho sešlo 34 návrhů nominací. Členové podvýboru poslali do dalšího projednávání 24 z nich, uvedl Pikal.

Sněmovna by mohla navrhnout na státní vyznamenání také třeba válečné veterány Josefa Ocelku a Květoslava Prokeše a legionáře a protinacistického odbojáře Františka Štamprecha. Na předběžném seznamu je rovněž účastník protikomunistického odboje Štěpán Gavenda.

K dalším případným sněmovním adeptům na vyznamenání patří pneumoonkolog Miloš Pešek, oftalmolog Martin Filipec a chemik Pavel Hobza. Mezi nominanty by mohli být skladatel a klavírista Vadim Petrov, básník a spisovatel Karel Sýs, motocyklový závodník Jaroslav Falta a gymnasta Jan Gajdoš.

Předběžný seznam projedná v první polovině května organizační výbor. Sněmovna by měla vydat konečný verdikt podle Pikala na přelomu května a června. Pikal nepředpokládá, že by se ohledně kandidátů vedly na plénu nějaké bouřlivé diskuse.

Prezident návrhům sněmovny, Senátu a vlády může, ale nemusí vyhovět. Loni Zeman ocenil ze sněmovních adeptů válečného veterána Antonína Šubrta, zakladatele a ředitele Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky Vladimíra Maříka, rychlobruslařku a cyklistku Martinu Sáblíkovou, pneumologa Borise Šťastného, folklorní zpěvačku Jarmilu Šulákovou, zakladatele a ředitele Hospice Svaté Anežky České v Červeném Kostelci na Náchodsku Miroslava Wajsara a ekonoma Milana Zeleného.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…