Kdo je lempl, ať to přizná, sekl Kalousek. A opět „pras*ta v žitě“

21.11.2022 11:39 | Ze sítí

V pořadu Prostor X, který je součástí publicistiky serveru a časopisu Reflex, byl tentokrát hostem moderátora Čestmíra Strakatého bývalý ministr financí a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek. Řeč přišla mimo jiné i na vzdělávání dětí z chudších poměrů a na jeho prohlášení, že se u nás lidé mají jako prasata v žitě. To Kalousek zopakoval s tím, že tentokrát se za něj omlouvat nehodlá. Vyjádřil se i k prezidentským volbám.

Kdo je lempl, ať to přizná, sekl Kalousek. A opět „pras*ta v žitě“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„Není úkolem státu, aby každému zařídil jeho životní úroveň, úkolem státu může maximálně být, aby nikoho nenechal propadnout do totální chudoby,“ uvedl Kalousek s tím, že stát nemůže zařídit, aby se dotyčný měl stejně dobře, jako jeho soused.

Bývalý ministr také zmínil možný důvod nespokojenosti mnoha lidí s vlastním životem. Je podle něj daleko snazší, hodit svoje neúspěchy na někoho jiného, než se vypořádat s tím, že si za ně člověk může sám.

„Když je někdo líný lempl, měl by si to přiznat,“ zaznělo také v této souvislosti.

Kompletní rozhovor s Miroslavem Kalouskem je k vidění ZDE.

„Je těžké si přiznat, že za svou neutěšenou životní situaci si mohu sám. Mnohem jednodušší je obvinit z toho Fialu, Brusel, Ukrajince, Českou televizi,“ napsal k tomu později Kalousek na svůj Twitter.

 

„Otázkou je, zda takový postoj máme považovat za legitimní a ustupovat mu, nebo mu dokonce vycházet vstříc,“ dodal ještě bývalý ministr.

V pořadu se následně vrátil ke svým slovům z roku 2012 o prasatech v žitě. Jeho slova korespondovala s tím, o čem jsme psali ZDE a která zhruba před týdnem zveřejnil na svém Twitteru. Kalousek si za nimi dál stojí, uznal ale, že tehdy z úst ministra nezněla dobře a omluvil se za ně.

Dnes z úst „běžného občana“ si je může dovolit zopakovat bez následné omluvy.

„V roce 2012 jsem řekl: ,V porovnání s drtivou částí planety si žijeme jako prasata v žitě a máme tu drzost naříkat.' Od ministra to bylo nevhodné a neempatické, ještě jednou se omlouvám. Dnes jako řadový občan říkám: V porovnání s drtivou částí planety si žijeme jako prasata v žitě a máme tu drzost naříkat. Omlouvat se nebudu.“

 

Podle Kalouska jsme málo vděční za svoji situaci a za to, v jakých podmínkách můžeme žít. A je třeba dodat, že v porovnání s 8 miliardami dalších lidí na naší planetě, si v našem státě téměř všichni žijeme nadstandardně.

Kalousek se zastavil u toho, zda u nás některé děti nemohou studovat vlivem sociálních poměrů a je toho názoru, že to není pravda.

Vzdělání dětí je podle něj otázkou priority rodičů, kteří si, pokud na něj nemají, musí odepřít něco, aby na něj měli. Sám Kalousek zmínil, že u nás neexistují rodiny, které by si nemohly studium svých dětí dovolit.

„Existují u nás rodiny, kdy si rodiče dětí nechtějí odepřít něco, na úkor studia svých dětí,“ je si jistý Kalousek.

Dodejme, že i ve zmíněném pořadu Miroslav Kalousek zopakoval svoje výhrady k činnosti současné vlády a krokům, které podniká v rámci panující energetické krize.

Rozhovor zakončilo téma prezidentských voleb.

„Představa estébáka a usvědčeného lháře a podvodníka na Pražském hradě je tak strašná, že se tím nestrašme,“ uvedl ke kandidatuře Andreje Babiše..

Ke svému kritickému přístupu ke generálu Pavlovi uvedl, že není kritický k jeho osobě, ale k němu, jako ke kandidátovi na prezidenta, který má něco společného s tajnými komunistickými službami.

Nepřesvědčí ho ani ti, kteří říkají, že Petr Pavel je jediným, kdo může porazit Andreje Babiše. Podle Kalouska existují i jiné alternativy.

„Mýtus o jediném kandidátovi, který může porazit Andreje Babiše, není pravdivý,“ uvedl k tomu zakladatel TOP 09.

Pokud by nastala situace, kdy by musel volit mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem, má Kalousek jasno.

„Volil bych Pávka proti Burešovi.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: MaA

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…