Kdo má dům, je bohatý. Žádný příspěvek! Kalousek se zlobí

15.11.2022 11:17 | Ze sítí

Vláda hledá další cesty, jak pomoct lidem v energetické krizi. Tentokrát pomůže majitelům rodinných domků. A Miroslav Kalousek (TOP 09) se zlobí.

Kdo má dům, je bohatý. Žádný příspěvek! Kalousek se zlobí
Foto: Hana Brožková
Popisek: Marian Jurečka, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí

Ministr práce a sociálních věcí a dočasně také ministr životního prostředí Marian Jurečka přišel s další cestou, jak v energetické krizi pomoct lidem. Jde o program Zelená úsporá light, v jehož rámci by mohli lidé získat až 150 tisíc korun.

„Není potřeba zpracovat žádný složitý projekt ani mít peníze na vstupní investici, je určen žadatelům, kteří jsou schopni na své nemovitosti udělat jednoduchá, ale účinná opatření,“ vysvětloval „zaskakující“ ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Na jeho slova upozornila MF Dnes.

Podle MF Dnes ministerstvo tímto krokem cílí na deset tisíc nízkopříjmových domácností tvořených důchodci nebo rodinami, které pobírají příspěvek na bydlení. Na celý projekt je prý vyčleněno 1,5 miliardy.

„Peníze domácnostem vyplatíme předem, do realizace se mohou pustit buď samy, nebo si najít odborníky. Administrace je jednoduchá, naším cílem je podpořit rychlé zateplení co nejvíce rodinných a trvale obývaných rekreačních domů, aby se finanční úspora zranitelných domácností projevila již v této topné sezoně,“ vysvětlil ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Žádosti o dotaci bude možné posílat od 9. ledna 2023. Na realizaci projektu budou mít žadatelé 12 měsíců a výše dotace může pokrýt až 100 procent ceny produktu.

Když si tyto věty přečetl Miroslav Kalousek, řadový člen TOP 09, začal se zlobit, neboť mu nejde na rozum, jak někdo může říkat, že majitel domu je stižen chudobou a stát mu kvůli tomu nabízí pomoc.

„Nebudete mě mít rádi, ale někdo to říct musí: Mezi pojmy ,vlastník domu' a ,chudoba' je zásadní rozpor. Mnohem chudší lidé budou majitelům realit přispívat na zhodnocení jejich majetku. To je v principu špatně, s tím nemohu souhlasit,“ konstatoval Kalousek.

O pár hodin později konstatoval, že si lidé v Česku žijí „jako prasata v žitě a ještě si naříkají“. A zdůraznil, že za toto své prohlášení se nebude omlouvat.

Miroslav Kalousek promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…