Kdo nám tu zemi ukradl? A od koho ji chce Klaus zpět? Fendrych ztrhal start Trikolóry. A Jelínek dodal něco k voličům...

01.10.2019 17:25

Nové politické uskupení Trikolóra má za sebou první sněm, kde podle očekávání byl do čela hnutí zvolen Václav Klaus mladší. Podle komentátora Martina Fendrycha se představitelé Trikolóry jen snaží vyvolat v lidech pocit strachu a naštvanosti a sami sebe označují jako zachránce. Lukáš Jelínek ve svém komentáři přizvukuje s tím, že Klaus ml. těží z aktuální poptávky po národovecké rétorice.

Kdo nám tu zemi ukradl? A od koho ji chce Klaus zpět? Fendrych ztrhal start Trikolóry. A Jelínek dodal něco k voličům...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní představení parlamentní strany Trikolora bývalého poslance ODS Václava Klause mladšího

Martin Fendrych ve svém komentáři na webu Aktuálně.cz glosuje slova Václava Klause mladšího, že „přišel čas vzít si naši zemi zpátky“. Podle Fendrycha ale není jasné, co tím vlastně myslí. „Už bylo napsáno hodně o tom, kdo nám tu zemi ukradl, od koho že si ji chce Klaus brát zpět. Prostě nám šlohli stát. Kdo, to se neřekne. Jde jen o pocit, že nám tu vládnou jacísi oni,“ píše Fendrych, podle kterého jde o umělé vyvolání nespokojenosti.

„Celý ten myšlenkový mišmaš je jen bičováním naštvanosti a strachu, které vyvolávají potřebu najít zachránce,“ myslí si Fendrych, že základem Klausova možného úspěchu bude „lidi pořádně vystrašit, slíbit návrat ukradené země a celé to natřít lakem rebelství a punku, který samozřejmě není žádným punkem“. 

Myšlenkovým mišmašem Fendrych nazývá Klausova slova o boji s neomarxisty a maoisty. „Co si běžný volič představí pod neomarxistou? Něco jako nekouřit v hospodě, nejezdit autem na naftu, manželství homosexuálů?“ pokládá řečnické otázky komentátor, podle kterého jsou ještě více zarážející maoisté. „Do toho se přimíchali maoisté, úplně jiný svět, ale o to přesně jde, že je to jiný svět, nebezpečí, pozor!“ glosuje Fendrych.

Také naráží na slova nového předsedy hnutí Klause mladšího, který kritizoval mladou ekologickou vlnu. „Mládí sluší rebelie a odvaha. Když dnes někteří vaši vrstevníci poskakují v pátek na náměstí, není to žádná rebelie. To po nich chce panel OSN, komise Evropské unie, polovina české vlády a pražský primátor. Za mých mladých let jsme na to měli svazáky. Být rebelem dnes znamená podporovat Trikolóru. Konzervatismus je punk dneška,“ řekl Klaus ml. na prvním stranickém sjezdu.

Anketa

Máte pochopení pro mládežníky, kteří stávkují kvůli globálnímu oteplování?

6%
94%
hlasovalo: 27036 lidí
„Urazit aktivní mladé patří dlouho do jeho politické výbavy. Vzpomeňme, jak v únoru 2017 útočil na Jakuba Čecha z Prostějova,“ reaguje Fendrych a připomíná dva roky starou kauzu, ve které Klaus ml. srovnal studenta s hrdinou sovětské propagandy Pavlíkem Morozovem.

Podle Fendrycha je hlavním cílem Trikolóry odchod České republiky z Evropské unie. „Podstata nového hnutí? Dostat se k moci a vyhnat Česko z EU. Bylo by hloupé juniorovi zbaštit, že už nehoruje pro czexit. Jenom ví, jak u nás lidé vnímají brexit,“ má jasno komentátor.

Fendrych se také podivil nad slovy nové místopředsedkyně hnutí Zuzany Majerové Zahradníkové, která řekla, že „snad poprvé v dějinách se naši vlastní lidé obracejí proti svému národu, jeho základním hodnotám a tradicím“, a také brojila proti „nové společnosti“, jež je horší, než byli „nositelé totalitních ideologií v minulém století“.

Podle Fendrycha je k neuvěření, že Majerová Zahradníková přirovnává dnešní společnost k nacistické a komunistické totalitě. „Podle klausovců žijeme v novém, horším totáči. Toto je u nás možné říct a sklidit potlesk,“ diví se komentátor a opakuje, že „nesmysly nevadí, základ je lidi vystrašit, tvrdit, že dnes je to horší než v hitlerovském Německu, než v Sovětském svazu za Stalina a slíbit lidem starý dobrý svět a návrat ukradené země“.

Podle komentátora Lukáše Jelínka vznik nového hnutí dokazuje, že v současnosti voliče tolik nezajímají ekonomické a sociální problémy, ale problémy národnostní identity a bezpečnosti. „Zájem, který při svém vzniku vzbudila, dokládá, jak se v posledních letech posunuly štěpné linie a voličské priority v české společnosti,“ píše Jelínek v komentáři na webu Českého rozhlasu.

Jelínek se zamýšlí nad tím, které voliče nové hnutí osloví. „Václav Klaus tvrdí, že je tu pro všechny voliče. Odkud k němu přicházejí, prý na čele napsáno nemají,“ píše komentátor s tím, že podle Klause mladšího půjde převážně o voliče ODS a ANO.

„Ovšem v centrálách krajní levice i pravice to zjevně vidí jinak a Klausův vzestup sledují s vážnými obavami,“ vysvětluje Jelínek, že Klausova rétorika se spíše blíží k SPD nebo KSČM. „Je radikálnější ve vztahu k Evropské unii, k migraci, k menšinám a zároveň tolerantnější k Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi,“ tvrdí Jelínek a dodává, že nespokojení voliči ODS již k hnutí Trikolóra přešli a ostatní tak podle něj neučiní. „Přeci jen se o elektorátu ODS říká, že je v politice zorientovaný,“ píše Jelínek.

Reálnější podle Jelínka je odliv voličů hnutí ANO. „Naopak babišovcům může Klaus ještě zavařit. Premiér sice dokáže šermovat slovy a slibovat hory doly, ovšem konkrétní vládní výkon je střízlivější a ne každého, kdo naskočil na Babišovu rétoriku, uspokojí. Voliči ANO jsou nestálí, část z nich se o politiku zajímá jen zběžně,“ tvrdí Jelínek.

Jelínek ve svém komentáři také usuzuje, že Klaus mladší chce lidem přinést řešení v otázce Evropské unie nebo migrace. „I ti lidé, kteří zrovna nebohatnou, propadají pocitu, že o to málo, co mají, mohou přijít, pokud Českou republiku zavalí migranti. Bojí se narušení sociálního standardu, národní identity i kulturních tradic. Cítí nedůvěru k Evropské unii,“ vysvětluje Jelínek, jaké voliče chce Klaus ml. oslovit.

Podle Jelínka nové hnutí těží z aktuální poptávky po národovecké rétorice, která se v Evropě objevuje. „Zatímco po druhé světové válce demokratické země západní Evropy věděly, že pro mír a bezpečnost je klíčová sociální stabilita, dnešní znejistělá společnost nezřídka hledá řešení ve stavění zdí a chrastění zbraněmi,“ tvrdí Jelínek s tím, že stále úspěšnější jsou radikální politické projekty, které hlásají návrat k tradici bez nových rizik a výzev.

Jelínek nové hnutí zároveň varuje. „Bude ale zajímavé sledovat, co se stane, až se kola hospodářské prosperity zadrhnou a lidé si víc než virtuálních migrantů začnou všímat svých tenčících se peněženek. Kdyby pak dali zelenou návratu pravo-levého střetu, mohla by národovecká hnutí jít o žebrácké holi,“ píše Jelínek.

reklama

autor: jma

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …