Kdo řídil milovníky Ukrajiny. A Rajchl pokračuje i dnes

17.04.2023 8:35 | Ze sítí

Bitva mezi policií a demonstranty se před budovou Národního muzea po včerejší demonstraci Česko proti bídě, na rozdíl od té březnové, nekonala. Pod velením aktivisty Otakara van Gemunda tam ale probíhalo vyvěšování ukrajinských a EU vlajek. Zmíněný organizátor má bohatou historii včetně házení pietních květin do košů a svlékání se na veřejnosti za podporu Ukrajiny. U toho mu asistoval i letošní prezidentský kandidát. Rajchlova akce nicméně pokračovala i přes noc a lídr zve na její pokračování i nyní.

Kdo řídil milovníky Ukrajiny. A Rajchl pokračuje i dnes
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protivládní demonstrace Česko proti bídě. Na Václavské náměstí přišly desetitisíce lidí

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí

Včerejší demonstrace Česko proti bídě, kterou organizovala strana PRO a jejíž hlavním řečníkem byl předseda zmíněné strany Jindřich Rajchl, se podle všeho obešla bez excesů, podobných těm, které se udály po březnové demonstraci před budovou Národního muzea. Tam došlo ke konfliktu mezi policií a demonstrujícími, kterým se nelíbily ukrajinské vlajky vyvěšené právě na památné budově české historie.

Tomu, aby se situace neopakovala a nemohla být následně zneužita, chtěl zabránit i sám Rajchl, který uvedl doslova, že nechtějí sundat ukrajinskou vlajku z budovy Národního muzea.

Současně ale obvinil příslušníky Policie ČR, že celý březnový incident vyprovokovali. Jeho verzi výrazně pomáhá i video, které se po březnové demonstraci začalo šířit a na kterém jsou vidět někteří policisté, jak poté, co jejich nadřízený dostal informace na telefon a zřejmě jim je zprostředkoval, zaútočili na několik demonstrantů.

Psali jsme ZDE.

I tentokrát se před muzeem shromáždila skupinka aktivistů s ukrajinskými vlajkami a vlajkami Evropské unie. Podle všeho nešlo o spontánní sešlost, ale organizovanou aktivitu. Na základě videa, které natočila publicistka a politická aktivistka Jordanka Jirásková lze usuzovat, že za ní stál dobře známý extremista Otakar van Gemund.

Ten Jiráskové přímo na místě potvrdil, že je jedním z organizátorů shromáždění, poté, co se mu představila a řekla, že je publicistka, s ní ale přestal komunikovat. Nadále se ale věnoval skupince, která byla rozmístěna podél zábradlí u budovy muzea a vyvěšovala tam ukrajinské vlajky a dávala dohromady nápis „Sláva Ukrajině“.

Nelíbilo se mu hlavně pořadí vlajek a písmen, a tak zvýšeným hlasem a rozmáchlými gesty nabádal ostatní k tomu, aby je přesouvali tak, jak si to představoval on. Což jeho kolegové bez řečí dělali.

Sám van Gemund má poměrně bohatou demonstrační historii a již v roce 2014 na sebe upozornil po boku současného senátora Marka Hilšera. Společně tehdy pronikli na tiskovou konferenci, svlékli se a s pomalovanými těly a vlajkami Evropské unie a NATO demonstrovali svoji podporu Ukrajině.

Později se Otakar van Gemund „proslavil“ třeba tím, že narušoval pokládání květin 17. listopadu na Národní třídě a házel kytice některých státníků, kteří si přišli připomenout tento státní svátek do koše.

Dodejme, že aktivita demonstrujících se včera směrem k budově Národního muzea nekonala. Ti si to z Václavského náměstí namířili opačným směrem a část z nich došla až ke Strakově akademii, kde protesty pokračovaly.

Podle informací z facebookového profilu strany PRO jsou dokonce někteří demonstranti před budovou vlády ještě v tuto chvíli.

„Dobré ráno od úřadu vlády, Česko. Prožili jsme krásnou noc. Nevěřte médiím a přijďte za námi. Pojďme být všichni PRO demisi vlády,“ píše se v příspěvku PRO, který je doplněn několika aktuálními fotografiemi z místa.

Později přidal na facebook příspěvek, který potvrzuje, že demonstrace ještě neskončila a demonstrující neřekli poslední slovo, i předseda strany Jindřich Rajchl.

„Jsme na značkách a držíme pozici! Díky všem, kteří vydrželi. Užili jsme si úžasnou noc. Kdo má chuť, ať přijde za námi. Jsme tu, abychom se postavili fialové bídě,“ napsal Rajchl a doplnil text fotografií demonstrantů před úřadem vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Demonstrace má obrovský význam, kdo můžete podpořte, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 17.04.2023 11:41:45
Díky demonstraci, dnes už celý svět ví, že Fialův režim ničí lidská práva v ČR. Píší o tom velké světové agentury, tisk v USA, Velké Británii, Francii, Irsku, unijní tisk, Indie a další. Novináři světa se už nespokojili s opakováním Fialových urážek jako v minulosti. Naopak zmiňují totalitní metody ničení svobody slova v ČR, i špatnou ekonomickou situaci díky vládě. Fialův totalitní režim má z ostudy kabát po celém světě. Možná i díky podpoře světa, skutečně velkých mediálních agentur si Fialova banda nebude moci dovolit síthat lidi za jejich názory. Pouze Ukrajina, kterou naši lidé pomáhají živit, si dovoluje zasahovat do našich vnitřních záležitostí a lživě označuje naše lidi za proruské. Je vhodné takovým lhářům pomáhat? Lidem ano, ale prolhanému režimu Zelenského?

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…