Kdo seje vánek, sklidí bouři, varuje Jaroslav Bašta

09.12.2018 7:12

Někdejší diplomat v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta sleduje demonstrace ve Francii – demonstrace žlutých vest. Zdá se mu, že jde o další z řady barevných revolucí, do které počítá oranžovou revoluci na Ukrajině, různé revoluce v arabském světě, ale také demonstrace s červenými kartami v Praze.

Kdo seje vánek, sklidí bouři, varuje Jaroslav Bašta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

V roce 2003 odstartovala „růžová revoluce“ v Gruzii, po které následovala „oranžová revoluce“ na Ukrajině, „tulipánová revoluce“ v Kyrgystánu v roce 2005 a pokusy o revoluci v jednotlivých arabských zemích.

V posledních pár letech se zdá, že se barevné revoluce přelévají i do Evropy. „Podíváme-li se na opakované neúspěšné pokusy o vyvolání barevné revoluce v Praze po přímé volbě prezidenta Miloše Zemana, musíme si již od 17. 11. 2014 povšimnout, že scénář, hlavní aktéři a sponzoři jsou celých pět let stejní. Jenom některé způsoby protestů vyvíjené v Praze byly natolik atraktivní, že je importovali do USA, aby vylepšili demonstrace proti zvolení Donalda Trumpa – červené karty. Ostatně, protesty proti výsledku prezidentských voleb ve Spojených státech představovaly první náznak toho, že technologie korekce demokratických voleb pouličními demonstracemi se nemusí omezit jen na periferii západní civilizace (včetně Prahy),“ napsal Bašta v komentáři pro server PrvníZprávy.cz.

Teď se podle Bašty přesunula barevná revoluce i do Francie. Lidé se svolávají pomocí sociálních sítí a jejich počínání zneužívají radikálové, kteří se nezdráhají páchat násilnosti. To jsme prý viděli i na ukrajinském Majdanu v roce 2014.

Bašta má za to, že se na těchto revolucích potvrzuje jedna stará pravda. „Zdá se mi proto, že jsme svědky prastarého jevu, kdy nová technologie, která měla svým objevitelům zajistit převahu a úspěch v boji s konkurenty, se pak může stát noční můrou pro ně samé. Společnost, v níž se nerespektují výsledky voleb, se zcela zákonitě posouvá směrem k totalitě. Inu, kdo seje vánek, sklidí bouři, dobře věděli naši předkové,“ uzavřel Bašta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…