Kdo uplácel za nákup sanitek? Podle deníku jde o slabinu v kauze Rath

11.10.2013 8:30

Otázka, proč úplatek za nákup sanitních vozů pro záchranku předával představitel firmy, která se zakázkou neměla nic společného, je podle Lidových novin slabinou v jednom z nových obvinění v kauze Rath. Kromě již obviněného Ratha a Kotta byl nově obviněn šéf středočeské záchranky Martin Houdek.

Kdo uplácel za nákup sanitek? Podle deníku jde o slabinu v kauze Rath
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vozidlo ambulance, ilustrační foto

Kdo uplácel za sanitky v kauze Rath? Tak se ptá deník Lidové noviny a všímá si jednoho nového obvinění. Popisuje situaci z února 2012, kterou už policie sledovala, kdy si obžalovaný Petr Kott a Martin Jireš „cosi“ předali u Národního divadla. Mělo jít o peníze na úplatky za nákup sanitek za zhruba 140 milionů korun. V souvislosti s tím přibyl na seznam obžalovaných šéf středočeské záchranky Martin Houdek.

Lidové noviny dále popisují, že v této kauze jsou obžalované pouze osoby a žádné firmy. Policie při obvinění vychází z předpokladu, že u Národního divadla se předávala polovina úplatku za nákup sanitních vozů. To prý potvrzují odposlechy. David Rath měl z balíku ještě týž den dostat asi 1 120 000 Kč. Právě z odposlechů prý vyplynulo, že 740 tisíc měl dostat také šéf středočeské záchranky Martin Houdek a z toho důvodu přibyl na seznam obviněných.

Proč nesl peníze Jireš?

Zde je podle LN slabina případu, protože Jireš byl v té době manažerem společnosti Puro-klima, která dodává nemocnicím materiál, a to od obvazů až po zdravotnickou techniku. Tato firma prý oficiálně nemá nic společného s dodávkou sanitek a není tedy jasné, proč peníze předával on.

Sanitky měla podle dokumentace dodat firma FD servis Praha. Ta na seznamu obviněných firem není, a ani její představitelé. Server Lidovky.cz zjistil, že i pro jednatele této firmy Františka Maška je to celé záhadou. „Vůbec nic společného s touhle zakázkou nemá, o ničem jsme s Jirešem nejednali,“ reagoval prý Mašek. S Jirešem se prý sice zná, ale důvodem je prý to, že lidé z branže se občas někde potkají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…