Kdo vám to platil, uhodil Veselovský na poslance, který se právě vrátil z Krymu

18.03.2014 23:03

Hostem úterních Událostí, komentářů byl bývalý konzul v Petrohradě a analytik mezinárodních vztahů Vladimír Votápek, advokát Martin Falx a poslanec za hnutí Úsvit Milan Šarapatka. Téma bylo jediné - momentální situace na Krymu.

Kdo vám to platil, uhodil Veselovský na poslance, který se právě vrátil z Krymu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Milan Šarapatka

„Bylo vidět, že bylo Rusko velice dobře připravené, měli zapojenou i propagandu. Rusko obehrálo celý vyspělý svět velice jednoduše," tvrdí Votápek. „Západ si už neumí představit, aby použil nějaké sankce ani sílu, aby Krym navrátili Rusku. A ještě k tomu se sankce drobí, nejsou ani jednotné," dodává. „Tento scénář může být použít kdekoliv na území Sovětského svazu. Motivem akce Krym nebyla ochrana ruské menšiny na Krymu. Kreml to zneužil z vnitropolitických důvodů. Putin nyní začíná sbírat sovětské země," vysvětluje.

„Ve věci Krymu jsme projevili určitou neochotu a nepřipravenost. Ten zásah musel být dlouhé měsíce připravován. Kde byla rozvědka? Co dělali naši diplomaté v Moskvě?" ptá se Votápek. Podle něj chce Rusko paradoxně tímto krokem odvrátit ekonomickou krizi. „Rusko nestačí světovému vývoji. Jeho vliv se zmenšuje. Bývalé státy Sovětského svazu si začínají uvědomovat, že existuje lepší cesta za prosperitou. Proč by mělo Pobaltí žít ve stínu Ruska, když může žít v Evropské unii? Ruská ekonomika se neustále zpožďuje," tvrdí dokonce analytik.

Rusko by se muselo samo chtít soudit

Podle právníka Martina Falxe již pro Krym není cesty zpět a zásah Ruska je z pohledu mezinárodního práva neomluvitelný. „Tato situace vznikla za pomoci hrubé síly, což je proti všemu. Měla by samozřejmě zasáhnout Rada bezpečnosti. Jejím členem je ale právě Rusko, které má právo veta," říká. „Soudně se jejich postup sice napadnout dá, například přes soudní dvůr v Haagu, ale musíme si uvědomit, že toto soudní řešení by muselo být odsouhlaseno oběma stranami. To znamená, že by Rusko muselo s řízením souhlasit," vysvětluje Falx.

Velkým překvapením se ale v Událostech, komentářích stalo vystoupení poslance za hnutí Úsvit Milana Šarapatky. Ten se spolu s dalšími dvěma poslanci zúčastnil referenda na Krymu, a celou cestu měl zdarma. „Dostal jsem nabídku od jednoho z exposlanců ČSSD. Jmenovitě od pana Součka. Organizovala to společnost, která monitoruje různě po světě volby a referenda. Letenky platila tato organizace a byl jsem tam gratis," dodává s tím, že kdo organizaci financuje, ho nezajímalo.

„Zajímal jsem se okrajově, šlo mi víc o to, jak to na Ukrajině probíhá. Víc jsem se o to nezajímal," dodal na opakované dotazy moderátora Martina Veselovského. Přitom Nezávislá organizace pro monitoring, která poslancům cestu zaplatila, má podle moderátora úzké vazby na některé složky ruského režimu. Moderátor dokonce zmínil vazby předsedy organizace na neofašistické skupiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…