Kdo z poslanců čerpal nejvíc na náhradách? Tak se na to podívejte...

01.02.2013 6:45

Velký otazník se vznesl nad náhradami poslanců, když vyšlo najevo, že ačkoli strávil exhejtman David Rath většinu loňského roku ve vazbě, poslanecké náhrady čerpal bez ostychu. Náhrady se ale těší velké oblibě i u dalších poslanců, kteří mnohdy navíc patří mezi největší absentéry sněmovny.

Kdo z poslanců čerpal nejvíc na náhradách? Tak se na to podívejte...
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Podle informací Lidových novin tak například poslanec Josef Tancoš (ČSSD) utratil v loňském roce za peníze daňových poplatníků více než 1,5 milionu korun. Do maximálního limitu zbývalo 72 korun. Tancoš přitom není zrovna vzorným návštěvníkem sněmovny. Z 566 důležitých hlasování se účastnil jen 238krát.

"Minulý rok jsem chyběl kvůli vážným rodinným problémům," omlouval svou nepřítomnost poslanec. Za telefon a internet přitom žádal náhrady ve výši 84 tisíc, což je maximální částka. Na otázku, jak je možné, že někteří jeho kolegové dokážou tyto výdaje snížit na polovinu, odpověděl, že to nedokáže posoudit.

Největším absentérem sněmovny je jihomoravský hejtman za ČSSD Michal Hašek. Ani ten se ale neomezoval při čerpání náhrad, ačkoli se neúčastnil ani pětiny důležitých hlasování ve sněmovně, píší LN. Hašek ale tvrdí, že k soukromým účelům využívá pouze plat hejtmana. Plat poslance prý dává na charitu. A to se týká i náhrad.

"Dávám dary v rozsahu do 50 tisíc korun. Především jednotlivcům v tíživé sociální situaci nebo sociálním zařízením pro postižené děti," řekl na dotaz serveru Lidovky.cz.

Náhrady jsou od toho, aby se čerpaly...

Do trojice nejčastěji chybějících patří ještě Josef Dobeš (nez.). Přitom i on si na náhradách vybral slušnou sumu, která se vyšplhala nad 1,3 milionu korun.

Kromě výše zmíněných poslanců se najdou i mnozí další, kteří čerpají náhrady v plné výši. Mezi rekordmany se podle LN objevuje hned pět poslanců sociální demokracie, mezi nimi třeba Lubomír Zaorálek. V jeho případě zůstalo nevyčerpaných pouze 60 korun.

Bez pár korun využili maximální možnou částku i Jiří Paroubek nebo Jaroslav Škárka. "Náhrady jsou k tomu, aby se v rámci funkce využívaly. Jestliže jsem je vyčerpal, tak jsem je potřeboval. Není to tak, že by mi něco zůstalo v kapse," tvrdí Škárka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…