Kdo zahraje českému předsednictví v EU: Umělci spojení se STAN

14.06.2022 14:50 | On-line

Další díl pořadu ,Aby bylo jasno' moderátorky Jany Bobošíkové se věnoval nadcházejícímu českému předsednictví Radě Evropské unie a tomu, že byli mimo jiné vládou angažováni umělci. Soubor VOSTO5 předvede delegátům unie dílo ,Vesnice'. „Bude další ostuda?“ ptá se Bobošíková. A odhaluje, kdo je se souborem spjat.

Kdo zahraje českému předsednictví v EU: Umělci spojení se STAN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU před budovou Strakovy akademie

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15394 lidí
„Fakt, že vláda pronajala pro předsednictví naší země v Evropské unii pro VIP osobnosti jedenáct limuzín a Audi s nejvyšší balistickou ochranou, je známý. Za 32 dní pronájmu těchto limuzín zaplatíme 12 milionů korun. Proč potřebují VIP osobnosti Evropské unie v mírumilovné Praze auta s neprůstřelnými skly, která navíc odolají granátům, vědí jen ony samy. O tom, že se naši unijní představitelé stále více bojí svých spoluobčanů, nesvědčí jenom opancéřované limuzíny, ale i další manévry. Jako například skrývání dat a míst důležitých politických setkání,“ zmínila Bobošíková úvodem s tím, že o strachu mocných se dnes hovořit nebude.

„Podíváme se na to, co kromě limuzín přichystala Fialova vláda pro vysoké představitele, tedy VIP osobnosti předsednictví. Budete se divit. Jde o živou inscenaci. Ta bude stát skoro 2,5 milionu korun. A dodá ji sponzor jedné z vládních stran. A pozor! Vláda do scénáře nemá co mluvit. Nevěříte, že po ostudě s Entropou při minulém předsednictví je schopen Fialův úřad uzavřít za naše peníze takovou smlouvu? Ale je,“ dodala Bobošíková a pokračovala:

„Úřad vlády České republiky, konkrétně ředitelka odboru pro předsednictví České republiky v Radě Evropské unie Alice Krutilová uzavřela smlouvu na dodávku divadelní inscenace. Bude se jmenovat Vesnice, bude se hrát jen jednou, bude určena vysokým představitelům Evropské unie a odehraje se 17. prosince 2022 v západní dvoraně historické budovy Národního muzea v Praze. O čem jednorázová inscenace s názvem Vesnice bude, nesmí občan vědět. Dramaturgická koncepce sice existuje, ale je neveřejná. Jediné, co o této koncepci víme, že je na celém projektu nejdražší. Přijde daňové poplatníky téměř na milion korun. A také to, že v inscenaci Vesnice bude vystupovat bába kořenářka, řezník, kněz nebo hospodyně. A zpívat bude i dětský sbor. Inscenaci vytvoří, nastudují, vyrobí a jednorázově provedou členové a spolupracovníci uměleckého souboru VOSTO5. Jedná se o umělecké těleso, u jehož zrodu stál místostarosta Prahy 10 David Kašpar, který kandidoval v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny za vládní hnutí STAN. Smlouvu ale místo uměleckého souboru VOSTO5 podepsala společnost Ústředna. Konkrétně Petr Prokop. A týž Petr Prokop zastupuje i samotné divadlo VOSTO5. Jestlipak víte, kterou politickou stranu Petr Prokop sponzoruje, ve které politické straně zasedá v pražském zastupitelstvu a za kterou politickou stranu letos kandiduje na starostu Prahy 6? Je to STAN," poznamenala Bobošíková s tím, že právě tomuto hnutí poslal před časem 130 tisíc korun. 

„A v současné době je předsedou kulturní komise městské části Praha 6. Co myslíte? Je náhoda, že ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek, pod kterého smlouva se STANařem Prokopem, je ministrem a senátorem právě za STAN? Jaktože nám to říkali před volbami? Transparentnost a žádný klientelismus. Mimochodem umělecký soubor VOSTO5 je letitým mohutným příjemcem dotací. A to jak z hlavního města Prahy, tak z Ministerstva kultury," dodala.

„Ale zpátky k tomu, o čem vlastně bude inscenace Vesnice, jejíž tvůrčí záměr stojí sice milion, ale občan nesmí vědět, jaký je. Leccos by mohla napovědět zadávací dokumentace veřejné zakázky. Nám se však žádnou zakázku na inscenaci k ukončení českého předsednictví dohledat nepodařilo. Podle Lidových novin však prý umělecký soubor předvede multižánrové představení na motivy Josefa Lady prostřednictvím propojení moderního divadla, opery a audiovizuálních efektů. Na toto téma ztvárnil soubor před lety představení s názvem Hrusice 1907," poznamenala Bobošíková.

„Divadlo VOSTO5, které angažovala vláda, se profiluje živou komunikací s divákem, improvizací a satirickým způsobem, se kterým otevírá ryze česká společenská témata. VOSTO5 o sobě říká, že neidealizuje rysy naší národní povahy, a ukazuje je v jejich komplikovanosti a nejednoznačnosti. Náměty čerpá divadlo z historie. Například z excesů v rámci živelného poválečného odsunu Němců. O tom je hra Dechovka," ukázala dále Bobošíková.

„Co uvidí VIP unijní hosté v prosinci letošního roku za 2,5 milionu korun v Národním muzeu, jasné není. Tvůrčí záměr veřejnost nesmí znát a divadlo má absolutní tvůrčí svobodu. Vláda sice může tajemnou divadelní hru konzultovat, ale tvůrci nejsou vázáni jakýmikoliv připomínkami nebo pokyny úřadu vlády. Jak je vidět, jsou politici nepoučitelní. A dodržují ze všech sil rčení, že z cizího, rozuměj ze státního, krev neteče. A klidně ať je to kulturní ostuda, jen když jdou peníze správným směrem a umělec je svobodný. Proč tak příkrý odsudek? Zde jsou dva příklady: Vzpomínáte na tvůrčí volnost autora slavné Entropy Davida Černého, která zdobila naše předsednictví v roce 2009. A kde bylo například Bulharsko zobrazeno jako turecký záchod, Švédsko jako krabice IKEA s Gripenem a Slovensko jako uherský salám? Výtvarník Černý tehdy nedodržel zadání, udělal mezinárodní ostudu a nakonec se za svou plastiku vládě omluvil. Dalším debaklem tvůrčí svobody je rekonstrukce pražského Staroměstského orloje. Ta stála 61 milionů a dopadla tak, že restaurátor Stanislav Jirčík na místo rekonstrukce maleb Josefa Mánesa namaloval na orloj obličeje svých přátel, pozměnil tváře, účesy, barvu vlasů i pohlaví. A pražský magistrát? Dílo beze slova převzal. A o ostudě si cvrlikají světová média," dodala Bobošíková.

„Co myslíte, jak bude za naše 2,5 milionu korun vypadat jednorázová divadelní inscenace Vesnice, jejíž tvůrčí záměr nesmějí občané znát? A do které nesmí Úřad vlády jako objednatel tvůrcům vůbec mluvit? Doufejme jen, že nebude větším debaklem než Entropa nebo přemalovaný orloj," zakončila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…