Kdy sundáme roušky? Kdy půjdou děti do školy? Kdy otevřou hospody? Ministr Vojtěch to vidí takto

11.04.2020 7:20

Šéf resortu zdravotnictví připustil, že roušky by Češi na veřejnosti mohli sundat v červnu. „Ale v jistých situacích budou doporučeny i nadále,“ upozornil. Lidé si také budou muset ještě chvíli počkat, než si zajdou večer na pivo či sklenku vína. Bary a noční kluby se totiž zřejmě otevřou až v létě. Restaurace v denním režimu by podle ministra měly zahájit provoz o něco dříve.

Kdy sundáme roušky? Kdy půjdou děti do školy? Kdy otevřou hospody? Ministr Vojtěch to vidí takto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Otevírání prodejen má v gesci Ministerstvo průmyslu a obchodu. Šéf resortu Karel Havlíček (za ANO) již dříve uvedl, že kritériem při dalším výběru nebude typ prodejny, ale její velikost. Vojtěch upozorňuje, že obchody budou moci mít otevřeno pouze za dodržení přísných epidemiologických podmínek, jako jsou dostatečné rozestupy, pravidelná dezinfekce prostor a zákaz shlukování.

Během dubna by se mohla začít otevírat první vlna obchodů. Už od čtvrtka mohou lidé opět do hobbymarketů, železářství či stavebnin, a přibývat budou další. „Dokážu si představit, že velká část běžných provozoven a obchodů by mohla do měsíce fungovat,“ říká v rozhovoru pro LN ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš předsedou vlády i po volbách v roce 2021?

85%
15%
hlasovalo: 34312 lidí
Na otevření prodejen s oblečením, kde si lidé zboží zkoušejí, si budeme muset počkat. Otevřeny by měly být jako jedny z posledních. „Myslíme si, že u těchto obchodů může být větší riziko přenosu viru. Je otázka, zda bude vůbec zkoušení oděvů v obchodech ze začátku povoleno,“ uvedl Vojtěch.

Už v dubnu by se podle Vojtěcha mohly ve velmi omezeném provozu otevřít vysoké školy, a to primárně pro studenty posledních ročníků. „Ze začátku by mohlo dojít k rozvolnění v rámci vědecko-akademických institucí tak, aby mohlo docházet k individuálním konzultacím či zkoušení,“ prohlásil ministr.

Doplnil, že podporuje otevření základních a středních škol do konce školního roku. Ještě do konce dubna by podle něj mohly za určitých podmínek začít farmářské trhy.

Co se týká nošení roušek, ty by Češi na veřejnosti mohli sundat v červnu. „Ale v jistých situacích budou doporučeny i nadále,“ upozornil. Lidé si také budou muset ještě chvíli počkat, než si zajdou večer na pivo či sklenku vína. Bary a noční kluby se totiž zřejmě otevřou až v létě. Restaurace v denním režimu by podle ministra měly zahájit provoz o něco dříve.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…