Kdyby jeden vlak vykolejil, bylo by Česko v ohrožení. Jednala v něm totiž skoro celá vláda. Když dojela, ozval se pískot i skandování

19.10.2015 9:53

Stovky horníků dnes přivítaly skandováním „zrušte limity“ vládu v Ústí. Naopak heslem „zachovejte limity“ se obraceli na ministry ekologičtí aktivisté. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) oběma rozděleným skupinám oznámil, že vláda nejspíše prolomí limity na dole Bílina a zachová je na dole ČSA.

Kdyby jeden vlak vykolejil, bylo by Česko v ohrožení. Jednala v něm totiž skoro celá vláda. Když dojela, ozval se pískot i skandování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak ČD - ilustrační foto

Ministr Mládek se nejprve pozdravil se starostou Horního Jiřetína Vladimírem Buřtem, který čekal na vládu se skupinou ekologických aktivistů a obyvatel Litvínovska pod schody k budově krajského úřadu. Jiřetín by ohrozilo pokračování těžby na dole ČSA. „Na Bílině limity pravděpodobně nezachováme, není pro to důvod,“ řekl Mládek. „Potřebujeme uhlí pro teplárny,“ dodal.

Ministr podal ruku horníkům, i když na něj pískali

Ruku podal ministr poté i horníkům, kteří reagovali mohutným pískotem na oznámení, že se zřejmě neprolomí limity na dole ČSA. Rozhodování o budoucnosti těžby hnědého uhlí na severu Čech dominuje dnešnímu výjezdnímu zasedání vlády v Ústeckém kraji.

Podle informací ČTK jdou na jednání kabinetu dva návrhy, o nichž se bude pravděpodobně hlasovat. Protože vládní koalice nemá na prolomení limitů jednotný názor, bude mít zřejmě každý ministr možnost hlasovat pro jeden z návrhů. Oba návrhy, které má ČTK k dispozici, počítají s tím, že limity se na Bílině prolomí.

V postoji k dalšímu nakládání s dolem ČSA se ale usnesení liší. Jedno z nich počítá s návrhem Mládka (ČSSD), aby se rozhodnutí o ČSA odsunulo do roku 2020. Druhé z usnesení se omezuje pouze na to, že ministr průmyslu má do konce roku 2020 v rámci vyhodnocení energetické koncepce předložit analýzu potřeb hnědého uhlí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…