Kdyby novoroční projev zrušil Havel, bylo by to pochopitelnější, píše hlas z LN

04.01.2014 13:25

Petr Kamberský v Chlívku Lidových novin poukazuje na to sympatické z novoročního vystoupení bývalého prezidenta Václava Klause. Nabízí nám podle svých slov jiné čtení a jiný pohled a dovoluje si luxus nabídnout čtenářům i něco jiného než konfrontaci s fakty nebo upozornění na rozpory s dřívějšími výroky. Postoj Václava Klause, že prezident by měl být zastáncem tradic a neměl by od základu měnit zvyklosti podle sebe, považuje komentátor za sympatický.

Kdyby novoroční projev zrušil Havel, bylo by to pochopitelnější, píše hlas z LN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel: Devátý prezident Československa, první prezident České republiky

Miloš Zeman zrušil tradici projevu prezidenta v první den roku a místo toho se vrátil k prvorepublikové zvyklosti vánočního projevu. A to se stalo předmětem kritiky Václava Klause. I Petr Kamberský píše: „Kdyby tradici novoročních projevů zrušil právě Václav Havel a kdyby se on navrátil k prvorepublikovým vánočním promluvám, šlo by o jasné navázání na demokratické pořádky. Ale změnit zvyk v roce 2013? Proč? Jen pro příliš velké ego Miloše Zemana? Zvláště od roku 1993, kdy je první leden státní svátek a Den vzniku samostatné republiky, je likvidace svátečního poselství malou republikánskou svatokrádeží,“ napsal Kamberský.

Kdo jiný než prezident by měl dbát na tradice

Chlívek prý proto velmi rozumí Václavu Klausovi, že jej irituje svévolné bourání tradice. „Jak se nám bude žít, když každý prezident bude `přestavovat Hrad` podle vlastní libovůle? Zvyklost, kterou se snaží zavést Miloš Zeman (tedy, že on bude dělat všechno jinak), je hluboce nešťastná,“ píše se v dnešním vydání LN.

„Novoroční projev jsem považoval za jednu z významných prezidentských povinností. Koneckonců je to státní svátek, je to Den vzniku samostatné České republiky, a proto bychom ho měli brát vážně a respektovat ho,“ cituje Kamberský Klause a dodává, že v tomto ohledu má Klaus pravdu. „Kdo by měl dbáti o tradici víc než šedovlasý prezident – zvláště v zemi, kde o ni nedbá skoro nikdo jiný?“ ptá se na závěr Petr Kamberský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …