Kdyby se o Miladě Horákové smělo diskutovat svobodně, mnozí by prý valili bulvy. Oblbovačům důvěřivého publika by rychle spadl hřebínek, naznačuje Josef Skála

05.07.2017 10:25

Z PROFILŮ Místopředseda KSČM pro ideologii, PhDr. Josef Skála usedl k počítači a odpověděl na další dotazy čtenářů. Došlo i na Miladu Horákovou, na které se komunisté dopustili justiční vraždy. A kdyby tato skutečnost celou debatu o Horákové neblokovala, lidé by slyšeli věci, že by z toho „valili bulvy“ pravil komunista.

Kdyby se o Miladě Horákové smělo diskutovat svobodně, mnozí by prý valili bulvy. Oblbovačům důvěřivého publika by rychle spadl hřebínek, naznačuje Josef Skála
Foto: Daniela Černá
Popisek: Místopředseda KSČM Josef Skála na předvolebním setkání ve Frýdku-Místku

Jedna ze čtenářek serveru ParlamentníListy.cz se zeptala na případ Milady Horákové. Její muž se prý zajímal o historii komunistů a dozvěděl se, že v případě zavražděné političky sehráli nemalou roli národní socialisté. Co na to Skála?

„Milada Horáková popravena byla. A to samo – dnes stonásob víc než tehdy – fatálně blokuje věcnou diskusi kolem její skutečné role (i role jejího okolí). Věčná škoda! Ten příběh obsahuje spoustu prvků, nad nimiž by valili bulvy i lidé, zaslepení metanolem antikomunismu. Tím víc by spadl hřebínek všem těm, kdo výkladem onoho antického dramatu oblbují důvěřivé publikum,“ odepsal historik, ideolog strany.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Horákové trest smrti navrhovali už nacisté za druhé světové války. V roce 1944 však smrti ještě unikla. O šest let později už jí komunisté podobnou milost nedopřáli.

Výpověď Milady Horákové před soudem.  Mimo jiné i o poměrech mezi národními socialisty

 Skála však už neprozradil, z čeho by lidé „valili bulvy“. Místo toho odpověděl na jiný dotaz, jak bude vypadat česká politická scéna po volbách. Zatím se mu zdá, že Andrej Babiš se svým hnutím ANO zažije velký politický triumf. Otázka ovšem je, zda dokáže i sestavit vládu. Osobně by si přál, aby KSČM ve volbách co nejvíc uspěla. Osobně by se rád dostal do Poslanecké sněmovny, ale o tom, zda se mu to podaří, rozhodnou pravděpodobně až voliči svými preferenčními hlasy.

Další otázky a odpovědi naleznete ZDE.

„Politická mapa se zásadně mění i u nás. Tyto volby ukáží víc než cokoli doposud, co je v dané situaci adekvátní ze strany skutečné, systémové opozice, a co se naopak může totálně minout účinkem. Můj názor na dané téma je čitelný na dálku,“ odvětil Skála.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…