Kdyby šlo NATO na Ukrajině do konfliktu s Ruskem... Generál Pavel. Varování. To se nemůže stát

24.02.2022 18:30

„Ruská invaze na Ukrajinu se dala očekávat, přijal jsem to s velkým rozčarováním,“ uvedl ve vysílání Radiožurnálu bývalý generál Armády ČR Petr Pavel. Severoatlantická aliance dnes oznámila, že v reakci na ruský útok proti Ukrajině přijme další kroky k obraně svých členů. Před zásahem NATO na Ukrajině ale Pavel varuje: „Přímá vojenská pomoc NATO by znamenala vědomý konflikt s Ruskem,“ říká někdejší předseda vojenského výboru NATO.

Kdyby šlo NATO na Ukrajině do konfliktu s Ruskem... Generál Pavel. Varování. To se nemůže stát
Foto: Daniela Černá
Popisek: Generál Petr Pavel

Generál Pavel do poslední chvíle doufal, že dojde k mírovému řešení. „Jako mnoho lidí jsem do poslední chvíle doufal, že na straně ruského vedení existuje aspoň zbytek soudnosti a že k dosažení cílů zvolí méně bolestivé cesty. A že se tedy nepustí do konfliktu, který přinese tolik utrpení na všech stranách,“ řekl úvodem.

„Sledujeme klasický typ válčení, který známe z minulého století s veškerou svou brutalitou a s nasazením všech ničivých zbraní. Navíc je ale doplněný moderním stylem válčení, které umožnily i nové technologie,“ shrnul počátek ruské invaze.

Celý rozhovor najdete ZDE.

Rusko se podle něj na konflikt připravovalo měsíce dopředu nejenom ekonomicky, ale především propagandisticky. „Šlo o rozsáhlou vlnu kybernetických útoků a celou řadu dalších opatření, která směřovala k tomu, že konflikt v nějaké podobě propukne.“

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí
„Plnohodnotnou válku asi očekával málokdo. I já jsem očekával, že prezident Vladimir Putin zvolí cestu kombinovaného působení, tedy částečně vojenských opatření na již odtržených částech Donbasu a hybridních opatření proti Ukrajině,“ pokračuje generál Petr Pavel.

Podle Pavla je hlavním cílem Putina úplné obsazení Ukrajiny. Další však mohou prý následovat. „Víme s jistotou, na čem Putinovi nezáleží – na lidských životech. Ukrajina bude potřebovat rychlou a maximální podporu,“ uvedl.

Boje mezi Ruskem a Ukrajinou budou těžké, dodává. „Ukrajinská armáda je dnes v úplně jiném stavu, než byla v roce 2014, lze očekávat, že boje budou opravdu velice těžké a že přinesou množství ztrát na obou stranách,“ říká s tím, že Putin lže, pokud uvádí, že nedojde ke zbytečným obětem na životech.

Severoatlantická aliance by Ukrajině měla pomoct, ale pouze logisticky a zpravodajsky. „NATO by mělo Ukrajině dodávat zbraně, munici, technické prostředky nebo zpravodajské informace,“ podotýká generál.

Přímá vojenská pomoc ze strany NATO není nyní možná: „Pokud by NATO vstoupilo do situace bojovými jednotkami, tak naprosto vědomě vstupuje do konfliktu s Ruskem. Proto si myslím, že nasazení bojových jednotek se očekávat nedá,“ upozorňuje také s ohledem na to, že Ukrajina není členem Severoatlantické aliance.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…