Když bude třeba, klidně použiju bič. Nový předseda Nejvyššího soudu přijel na motorce a vyděsil justiční rybník

22.05.2020 14:50

České přísloví říká, že „nové koště dobře mete“ a nový předseda nejvyššího soudu Petr Angyalossy ho hodlá beze zbytku naplnit. Jen dva dny po svém jmenování prohlásil, že nebude-li soud pracovat dobře, hodlá na své kolegy použít bič.

Když bude třeba, klidně použiju bič. Nový předseda Nejvyššího soudu přijel na motorce a vyděsil justiční rybník
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě Petra Angyalossyho předsedou Nejvyššího soudu České republiky

Nový předseda Nejvyššího soudu býval mluvčím této instituce. Je prý také velkým fanouškem motocyklů značky Harley, což při jmenování zmínil i prezident Miloš Zeman. Při jízdě na motorce se prý rád kochá krajinou.

Petr Angyalossy počítá s tím, že ve své funkci bude čelit kritice, je na to připraven a nebrání se debatě se svými kritiky, neboť si je vědom, že není neomylný. Ale kupříkladu do personální politiky si prý nenechá mluvit, ta je čistě v jeho kompetenci.

Plánuje se sejít s ministryní spravedlnosti za hnutí ANO Marií Benešovou, aby s ní probral etický kodex, který připravuje.

Já osobně si myslím, že jsem nikdy neměl problém s etikou a s tím, co si jako soudce mohu a nemohu dovolit. Na toto téma kromě trestního práva i přednáším na české a slovenské Justiční akademii. Také vycházím ze své předchozí praxe tiskového mluvčího. To téma je mi blízké, a proto jsem se dostal do této pracovní skupiny jako vedoucí. Ale mohou nastat situace, kdy jiný soudce, který nemá takové zkušenosti jako já, i ve vztahu k médiím se může dostat do situace, kdy si není jistý, zda je jeho chování ještě etické. Není to špatný počin, že tu etický kodex pro všechny bude. Byť si myslím, že většina soudců bez nějakého váhání přijala za svůj kodex, který vytvořila Soudcovská unie. Ale tu reprezentuje asi jen třetina soudcovského stavu a pak to může vypadat, že se kodex vztahuje pouze na její členy. I my jsme si ale jejich dokument vzali jako základ, takže to není něco úplně nového a převratného,“ vysvětlil v rozhovoru pro server Česká justice.

Jako šéf Nejvyššího soudu hodlá být přísný k sobě i ke kolegům.

Já jsem člověk dosti důsledný. Jsem přísný sám k sobě, takže pracovní výsledky jsou pro mě důležité a podstatné. Zaměřím se na pracovní výsledky celého Nejvyššího soudu. A když bude potřeba, použiji i ten bič, abych docílil toho, že soud bude pracovat bezvadně. To samozřejmě neznamená, že se zaměřím jenom na Nejvyšší soud a nic okolo mě nebude zajímat. Ale další věci přinese budoucnost. Také jsem trochu zapojen do legislativního procesu. Podílel jsem se na tvorbě nového trestního řádu. Měli jsme tu pracovní skupinu, kdy jsme dávali dohromady některé pasáže. Doufejme, že tyto legislativní procesy budu pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…