Když jde o Janouška, přestane se policii dařit. Nepomohly ani odposlechy

23.06.2012 10:05

Před třemi měsíci zveřejnila MF Dnes odposlechy Romana Janouška, které v roce 2007 pořídila tajná služba BIS. Lobbista v nich dával pokyny úředníkům magistrátu, jaké pozemky města se mohou prodávat, komu a za jakých podmínek. Jednu z kauz o směně pozemků v Praze 4 přitom už šetřila policie v minulém roce, k výsledku ji ale nedotáhla.

Když jde o Janouška, přestane se policii dařit. Nepomohly ani odposlechy
Foto: repro TV Prima
Popisek: Roman Janoušek po svém zadržení za jízdu v opilosti

Po zveřejnění odposlechů Romana Janouška, které před čtvrt rokem začala zveřejňovat MF Dnes, by se dalo předpokládat, že policie se vrhne do prošetřování jednotlivých případů, o nichž lobbista mluvil. Vždyť v hovorech, které si tajná služba BIS nahrála už v roce 2007, dirigoval úředníky magistrátu, jaké pozemky města se mohou prodávat, komu a za jakých podmínek.

Reportér MF Dnes Jaroslav Kmenta připomíná jeden z případů s výměnou pozemků v Praze 4. Firma Prominecon vlastnila pozemek o rozloze asi pět tisíc metrů čtverečních na okraji pankráckého Centrálního parku, na němž se však nedalo stavět. Kousek dál pod Kavčími horami vlastnila Městská část Prahy 4 třítisícovou stavební parcelu s krásným panoramatickým výhledem na Prahu.

Radnice přišla až o 33 milionů

Vypracovaný znalecký posudek vyčíslil oba pozemky na 8,2 milionu korun a radnice souhlasila, že pozemek s firmou smění.  Proti tomu se začali bouřit aktivisté, která si nechala původně obecní pozemek ocenit a vyšla částka 47,5 milionu korun. Na základě toho vznikl oponentní posudek, který soudnímu znalci vyšel podle cenové mapy 21 milionů. A pokud by se řídil tržní cenou, šlo by o nejméně 41 milionů korun.



Radnice tak prodělala minimálně 13 milionů a pokud by se pozemek prodával v soutěži, přišla by o 33 milionů. Tuhle částku tedy ušetřila firma Prominecon. To je firma, která ještě pod jménem  Navatyp získávala obrovské zakázky od pražského magistrátu a která vyrostla na dobrých vztazích s politiky ODS. Janoušek vždy tvrdil, že s firmou nemá nic společného.

Vyšetřování se zadrhlo u Janouška

Ve zveřejněných odposleších přitom řešil osud Navatypu po smrti jejího zakladatele společně s tehdejším primátorem Pavlem Bémem. První muž Prahy se ptal Janouška na „nějaké noty“, aby mohli rozhodnout, kdo je „následníkem trůnu“. Podle MF Dnes se jím stal sám „Mazánek“ prostřednictvím svého nerozlučného přítele Martina Zuzánka, který byl v letech 2008 až 2010 členem dozorčí rady společnosti Prominecon.

Případ se zmíněnou směnou pozemků začala přitom policie řešit už na podzim minulého roku. Chtěla vědět od znalce, proč obecní pozemek ocenil jen na 8,2 milionu korun, a také od starosty Pavla Horálka, proč dal takovému projektu zelenou. V další fázi se zaměřila na Janouška a Prominecon. Ale tam se to zadrhlo. A o tomto vyšetřování nevěděli nic ani detektivové, kteří teď mají za úkol pražské kauzy znovu provětrat.

Švýcaři se snažili marně, Češi na lobbistu „nic neměli“

Policie se tváří, že se snaží a chce jít po velkých rybách, ale nedotáhne to. Tedy hlavně, když jde o aktivity Romana Janouška. MF Dnes v této souvislosti připomíná žádost švýcarského vyšetřujícího žalobce z roku 2009, která dorazila na Vrchní státní zastupitelství v Praze a týkala se podezřelých přesunů peněz na účtu Janouška. Šlo o dvě miliardy korun. Švýcaři v žádosti uvedli, že jejich vyšetřování je vedeno „z důvodu nedovoleného praní špinavých peněz“. Co se stalo? Nic. České úřady tehdy odpověděly, že na Janouška nic nemají. Tím případ skončil.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 
 

reklama

autor: jih

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …