Když nebudeme mít plyn, Německo zastaví část svého průmyslu a rozdělí se. Síkela vyzval k šetření

04.08.2022 19:20

Vláda Petra Fialy (ODS) vyčlenila podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) na pomoc domácnostem a firmám s drahými energiemi 66 miliard korun. Nejen o tom, ale také o solidaritě, Síkela hovořil v pořadu Devadesátka na ČT24.

Když nebudeme mít plyn, Německo zastaví část svého průmyslu a rozdělí se. Síkela vyzval k šetření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Ministerstvo průmyslu a obchodu v současné době doporučuje lidem výrazně šetřit. Co mají dělat firmy a živnostníci, kteří zkrátka šetřit ani nemohou?

Anketa

Jsou ceny elektřiny v ČR spravedlivé, s ohledem na mezinárodní situaci?

1%
98%
hlasovalo: 30978 lidí
„Česká republika nemá a nebude mít problém s elektřinou. Pokud se bavíme o firmách, bavíme se o těch firmách, které jsou závislé na plynu a které nemohou tu výrobu přerušit bez toho, aniž by tu výrobu nenávratně poškodili. Tam my se samozřejmě budeme snažit, a i proto jsme přijali novelu energetického zákona, a i proto jsme na té mimořádné radě ministrů pro energetiku přijali jednu z výjimek, která chrání určité části průmyslu tak, aby nedošlo k jejich nenávratnému poškození. Zejména ty strategické části průmyslu. A právě proto je velmi důležitá i solidarita domácností s tou ekonomikou, protože každá domácnost je někde nějakým zaměstnancem, nebo nějakým zákazníkem,“ zmínil Síkela.

„A čím více plynu v rámci domácností, které jsou chráněné a které se nemusí vůbec ničeho bát, ale čím více plynu v rámci domácností ušetříme, tak tím více plynu nám zůstane pro zachování běžného chodu ekonomiky, což znamená hospodářský růst, znamená to prosperitu a znamená to zaměstnanost. A proto je tak velmi důležité, aby ty domácnosti byly s tou ekonomikou solidární a aby začaly šetřit už teď, protože opravdu se může stát, že v Evropě bude toho plynu nedostatek,“ poznamenal Síkela.

„Tím druhým mechanismem je to rozhodnutí Evropské rady, které vlastně znamená, že pokud by například Česká republika neměla dostatek plynu pro vytápění domácností nebo pro nemocnice, tak třeba Německo zastaví chod části svého průmyslu a o ten plyn, který samo potřebuje, se s námi rozdělí,“ dodal Síkela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…