Když odstoupí jedna země, EU se zhroutí, předvídá profesor ekonomie

29.11.2011 21:43

Amerika vstupuje do tmy a Evropská unie je na pokraji rozpadu. Svět prý ale pod rouškou krize ve skutečnosti čelí transformaci ekonomického systému, říká profesor ekonomie a systémů řízení Milan Zelený z Fordham University v New Yorku, který byl hostem úterního pořadu Hydepark na České televizi.

Když odstoupí jedna země, EU se zhroutí, předvídá profesor ekonomie
Foto: Redakce
Popisek: Anti EU

Profesor Milan Zelený vysvětlil, že ekonomický rozvoj se pozná podle podílu zaměstnanosti v sektorech zemědělství, průmyslu, obchodu a také ve službách. Čím vyspělejší ekonomika, tím méně zaměstnanců má v zemědělství, odkud se přesunuli do průmyslu atd. Problém je, že v USA, jakožto nejrychleji se rozvíjející ekonomice na světě, už nastává mezní situace i v nejmladším sektoru služeb.

„Vyčerpali jsme čtyři sektory, další už si neumíme vymyslet. Amerika vstupuje do tmy," vysvětlil Zelený v Hydeparku s tím, že na Spojených státech je už dnes patrné to, co údajně v budoucnu čeká postupně celý svět.

Krize čeká i Evropu

Rozpad Evropské unie může podle profesora Zeleného přijít až nečekaně rychle. „Jakmile první země odejde, nastanou nepokoje, vlastně už se nepokoje objevily, a ten rozklad může být velmi rychlý," nastínil Zelený. „Pokud nenastane řešení v dohledné době, kdy by se jednalo o vytvoření silnějšího politického útvaru, kde by šlo o ztrátu suverenity i identity států, čím déle se řešení bude hledat, tím spíš se společenské nepokoje přenesou k nám," dává do souvislosti dění ve světě se situací v ČR.

„Říká se o nás, že jsme ‚malá, otevřená ekonomika‘. To, že jsme malá ekonomika, o tom nelze diskutovat," konstatoval profesor na adresu Česka. Otevřená ekonomika prý ale nejsme, spíše jsme jakási odvozená ekonomika, která je neodmyslitelně spjata s hospodářstvím sousedního Německa. „Nejsme samostatná ekonomika, která má své vlastní strategie, rozhodování o tom, co se bude vyrábět, co se bude prodávat," řekl temně Zelený a v zápětí se za svůj pesimismus omluvil.

„Někdy je potřeba říct pravdu tak, jak je. Když ji neřeknete, tak ji jen oddalujete a oddalujete. Nakonec se ten systém jenom zhorší. Je třeba říkat pravdu. Nemáš na to, polož to!"

Související:
Češi zlořečí EU. Sovětský svaz, který se rozpadá, hodnotí politici
Reformu dohledu EU nad finančním trhem asi sněmovna odsouhlasí
Bolševici z Bruselu způsobí hladomor. Šéf EU zhnusil politiky 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…