Když se daří, tak se daří… Brandýský politik podniká na městském. Za předzahrádku své restaurace přitom celých deset let neplatil nájem

08.06.2020 15:31

Restauraci Melicharka se sídlem v Brandýse nad Labem provozuje společnost B. B. CENTRUM. s.r.o., za níž stojí Marek Sklenář a Tomáš Benda. Jména, která zřejmě nikomu nic neřeknou. Jenže Tomáš Benda je také zastupitelem zmíněného města. Ani na tom by nebylo nic zajímavého, pokud by si u svojí restaurace nevybudoval předzahrádku na městském pozemku, za který nikdy neplatil nájem.

Když se daří, tak se daří… Brandýský politik podniká na městském. Za předzahrádku své restaurace přitom celých deset let neplatil nájem
Foto: repro mapy.cz, BR
Popisek: Restaurace Melicharka

Melicharka stojí na pozemku, který patří Středočeskému kraji. Pozemek o výměře 51 metrů čtverečních kraj společnosti pronajímá od roku 2011 za více než padesát tisíc korun ročně. Předzahrádka restaurace o velikosti 77 metrů čtverečních, která je podle svědků oplocena a slouží jako venkovní zázemí, však patří městu Brandýs nad Labem a nájem za téměř deset let provozu nezaplatil nikdo.
 
Tomáš Benda je přitom jako brandýský zastupitel podle zákona o obcích „povinen pečovat o účelné a hospodárné užívání obecního majetku a vykonávat svou funkci v zájmu obce.“ O tom, zda hospodárně užívá obecní majetek, lze diskutovat.
 
 
Starosta města Vlastimil Picek o nastalé situaci ví.
 
„Jedná se o pozemek, který byl historicky logickou součástí nemovitosti. Původně sloužil jako odstavná plocha pro kola zaměstnanců tehdejší továrny Brandýských strojíren a sléváren. Vlastníci restaurace, jako předzahrádku doposud využívali převážně část v jejich vlastnictví. To, že jejich minoritní část předzahrádky zasahuje i do pozemku města, se začalo řešit až s inventarizací majetku města a městských pozemků, kterou spustilo naše vedení města. Takové nesrovnalosti a někdy i historická nedorozumění řešíme ve městě desítky a postupně vše narovnáváme,“ uvedl naší redakci Picek.
 

Anketa

Máte pochopení pro demonstrace za práva černochů v USA?

4%
96%
hlasovalo: 19364 lidí
 
V říjnu roku 2019 přišlo město se záměrem tento pozemek prodat. A komu jinému než právě Marku Sklenáři a Tomáši Bendovi.
 
„Na řádně zveřejněný záměr přišla pouze jediná nabídka obou spolumajitelů nemovitosti, což se děje ostatně u 99 procent podobných případů. Pozemky v katastrálním území města se tak pomalu přibližují historickým zvyklostem a korespondují s katastrální mapou,“ vysvětluje Picek.
 
Dále také uvádí, že dluh za nájemné na pozemku bude nutné uhradit zpětně.
 
Vše v pořádku... Prý
 

Anketa

Existuje v České republice rasová či národnostní diskriminace?

11%
89%
hlasovalo: 6928 lidí
„Veškeré řízení o prodeji již řádně proběhlo. Město postupuje, v rámci narovnání vlastnických vztahů, u všech podobných případů ve městě stejně, když požaduje poměrně vysokou cenu za metr čtvereční (2000 Kč) a nájem zpětně (zahrada 10 Kč/m/rok; ostatní plocha 20 Kč/m/rok). Prodej je za necelých 160 tisíc korun schválen nejvyšším orgánem obce – městským zastupitelstvem.“  Za zmínku stojí rozdíl v částkách, co pan Benda platí kraji a městu. Za chodník platí Středočeskému kraji cca tisíc korun na metr čtvereční za rok a za komerční zahrádku chce město po svém zastupiteli pouze dvacet korun za metr ročně. 
 
Že by byla předzahrádka oplocena, však starosta města odmítá. Na Google Maps lze však dohledat pravý opak. „Pozemek sloužící jako předzahrádka oplocen není. Provozovatelé restaurace předzahrádku letošní rok v květnu obkládali pohledovým gabionem. Dělo se tak až v době, kdy byl v březnu letošního roku odsouhlasen odprodej minoritní části pozemku zastupitelstvem města. Vše zbývá potvrdit zápisem na katastrálním úřadě,“ uvedl starosta Picek.
 
 
 
 
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…