Když se z parodie stane na ČT realita, už není co parodovat. Internetový satirik končí

29.03.2019 18:18

Satirický facebookový profil „Marek Hollar, odborný politolog“ oznámil konec svého působení. Na svém profilu parodujícím smýšlení „novodobých bojovníků proti nekorektnosti“ autor uvedl, že již nechce „parodovat něco, co svým obsahem samo parodii připomíná nebo ji dokonce překonává“. A jako příklad poukázal na události z poslední doby. Došlo tak na téma neziskových organizací, blokování „bělošského nacionalismu“ na Facebooku a na připomenutí, jak redaktorka Witowská vysvětluje divákům České televize, proč by se měly cenzurovat některé díly Šmoulů.

Když se z parodie stane na ČT realita, už není co parodovat. Internetový satirik končí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Facebook, ilustrační foto

Anketa

Vítáte zvolení Ladislava Jakla do RRTV?

95%
5%
hlasovalo: 21617 lidí
„Dobrý den, po delší době příspěvek z trochu jiného soudku. Asi už většina z vás pochopila, že žádný Marek Hollar neexistoval a neexistuje. Jméno Marek je náhodné, příjmení Hollar už méně – pár šikulů odhalilo původ inspirace a skrytou narážku na jistou budovu v centru Prahy, ale to je vedlejší,“ uvedl svůj příspěvek admin stránky, vystupující pod pseudonymem Marek Hollar, a naznačil na spojení příjmení Hollar s budovou na Smetanově nábřeží, ve které sídlí Institut komunikačních studií a žurnalistiky patřící pod Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy.

„Jako admin této stránky jsem měl připravených ještě několik poměrně propracovaných provokací a vtipů, které od počátku této stránky parodují smýšlení novodobých bojovníků proti nekorektnosti. Postupem času ale zjišťuji, že je obtížné parodovat něco, co svým obsahem samo parodii připomíná, nebo ji dokonce překonává,“ píše Marek Hollar dále a vyjmenovává příklady z poslední doby, přičemž si vzpomíná na vysílání Událostí, komentářů České televize na konci října minulého roku, kde se řešilo, na kolik jsou pro děti nevhodné některé postavy a stereotypy v kreslené pohádce Šmoulové: „Česká televize, kde redaktorka Wittowská vysvětluje divákům, proč by se měly cenzurovat některé díly Šmoulů, kde je Šmoulinka zobrazena jako diskriminovaná dívka.“

„Neziskové organizace na podporu uprchlíků, které označí únosce svých zachránců za ‚zoufalé lidi, kteří potřebují pomoc‘,“ pokračuje Marek Hollar a upozorňuje na nejnovější dění okolo lodi El Hiblu 1, již přepadli uprchlíci, které posádka předtím sama zachránila.

„Česká integrační neziskovka, která z 27 milionů rozpočtu rozdá 25 milionů na platy svých zaměstnanců. Odborníci na korektnost, kteří kritizují 30 vteřin trvající připomenutí hrůz koncentračních táborů v klipu od Rammstein. Facebook, který bude blokovat příspěvky obsahující ‚bělošský nacionalismus‘. To je něco, proti čemu jsou mé provokace na této stránce jen nevinný vtip. V podstatě už je to norma, která ani nikoho moc nepřekvapí. I proto v dalším pokračování mé tvorby nevidím smysl. Užil jsem si legraci, to zas jo,“ vyjmenovává tvůrce satirické stránky Marek Hollar další z důvodů ukončení činnosti, přičemž připomíná hospodaření Organizace pro pomoc uprchlíkům a neopomíjí na tento týden probírané video „Deutschland“ od německé skupiny Rammstein, v němž členové skupiny vypadají jako vězni v koncentračním táboře a zdá se, že je chce někdo oběsit. V traileru se však vůbec nic nestane a nikdo tam nemluví. Na konci se objeví nápis Deutschland, jehož provedení připomíná čtyřicátá léta minulého století. Marek Hollar se také zmínil o novém opatření sociální sítě Facebook, chystající blokování příspěvků, které budou obsahovat prvky „bělošského nacionalismu a separatismu“.

„Na závěr bych rád doporučil některým lidem, aby na sociálních sítích nedávali tak silný průchod svým emocím. Po zveřejnění některých příspěvků mi chodily často desítky zpráv denně, kde mi někdo vyhrožoval rozbitím úst nebo rovnou krutou smrtí. Kdybych nebyl někdo, kdo se trollením baví, klidně bych býval mohl tyto zprávy předat policii a jejich autoři by měli problém. Když jsem se přitom namátkou díval na FB profily některých z nich, nepřišlo mi, že by to byli vrazi nebo kriminálníci. Často to jsou tátové od rodin nebo maminky s fotkami dětí na svých profilech, kde sdílí recepty a zážitky z dovolené. A přijde mi od ní zpráva, že z ní až mrazí v zádech. Já to chápu. Ale myslete na to, že z toho můžete mít problém, zejména v dnešní době, kdy aktivističtí idioti nedostávají po hubě v hospodě. To, co dostávají, jsou dotace a mediální prostor,“ varuje správce stránky Marek Hollar dále.

A závěrem dodává, že je třeba zkusit situaci změnit u volebních uren: „Smiřte se s tím, že žijeme v úplně nové době. A třeba to zkuste změnit ve volbách, i když jde spíše o celosvětový trend, který nezmění žádná česká politická strana, ani kdyby se na hlavu stavěla. Ale možná zkusme alespoň nevolit ty, kteří mají v programech žvanění o LGBT, transgenderech, diskriminaci, integraci, korektnosti a podobně. Protože to jsou lidé, kteří přemýšlí jako Marek Hollar. Fiktivní osoba, která ale není až tak nereálná, jak se zdá.“

Pod příspěvkem se většina lidí v komentářích shodla, že jim bude činnost této satirické stránky chybět a vzkazují děkovná slova. „Díky, ne-Marku. Odvedl jsi neuvěřitelně velký a skvělý kus práce. Bohužel, realita začíná zastiňovat fikci, takže teď už si budeme muset vyhrnout rukávy, píše kupříkladu uživatel Jiří Nosek.

Uživatel Georg Schlachter vyjádřil taktéž smutek nad ukončením satiry, načež mu pod jeho příspěvek: „Škoda, že tak kvalitní trolling končí,“ Marek Hollar odpovídá formou nepříjemného proroctví: „Taky mě to mrzí, ale přečtěte si zprávy... Už je těžké něco takového parodovat. Co je dnes kvalitní trolling, je za půl roku úplně běžný názor v mediálním prostoru.“

reklama

autor: rak

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…