Když šlo o Witowskou, byl Ovčáček mírný. Ale ČT? Nepěkné věci. Bobošíkové prozradil, co se dělo během Zemanovy nemoci

05.01.2022 17:13

Hostem pořadu Aby bylo jasno moderátorky Jany Bobošíkové byl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. O čem si píše s moderátorkou Světlanou Witowskou na Twitteru? Kdo je nejúžasnější hacker? Koho jmenuje prezident republiky guvernérem ČNB? O tom všem se v pořadu hovořilo.

Když šlo o Witowskou, byl Ovčáček mírný. Ale ČT? Nepěkné věci. Bobošíkové prozradil, co se dělo během Zemanovy nemoci
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jiří Ovčáček

„Prožili jsme velmi složité období, nikoliv jenom politicky, ale také lidsky, protože hospitalizace pana prezidenta byla závažnou záležitostí. A naším jediným cílem, úkolem, pocitem, přáním bylo, aby se pan prezident vyzdravil a mohl se vrátit zpět do svého úřadu,“ popsal uplynulé období hospitalizace hlavy státu Ovčáček. V době, kdy byl prezident v Ústřední vojenské nemocnici, byl Ovčáček kritizován kvůli komunikaci. „V době, kdy byl pan prezident hospitalizován, došlo k něčemu, co bychom mohli nazvat uvolněním jakéhosi poklopu a na denní světlo začaly prýštit různé emoce, přání, výkřiky, dlouho potlačované touhy. Teď mluvím o určité vlně nenávisti, která se objevila z části politického spektra a z části mediálního spektra,“ popsal Ovčáček. Mlčení podle něj bylo nejúčinnější zbraní proti takové situaci. 

„Zvolil jsem úplně jinou strategii, která je atypická, ale považoval jsem ji i svým srdcem za mimořádně důležitou. Opřel jsem se o běžné občany, kteří psali tisíce e-mailů,“ zmínil Ovčáček, proč se uchýlil k minimalistické komunikaci. 

Anketa

Má ministr vnitra Vít Rakušan vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 25519 lidí
Kancléř Vratislav Mynář byl podle Ovčáčkových slov po celou dobu velkou oporou prezidentovi. „Choval se nesmírně statečně. Čelil velmi podlým útokům. Podnikal i některé kroky, aby zamezil těm podlým a zlým útokům a snahám pana prezidenta zbavit pravomocí. Velmi odvážně postupoval a já si ho za to moc vážím. A říkám to teď tady poprvé a říkám to proto, že jsem tady u toho celou dobu byl,“ zmínil Ovčáček. 

Před Vánoci si Ovčáček dopisoval na Twitteru s moderátorkou ČT24 Světlanou Witowskou. Ta nejprve reagovala na Ovčáčkův tweet, kdy před Vánoci přál požehnanou třetí adventní neděli. „Přiznejte se konečně, kdo jste hackl oficiální účet mluvčího prezidenta?“ zeptala se. Ovčáček jí odpověděl: „Narození nejúžasnějšího hackera si už brzy připomeneme.“ Evidentně tím myslel Ježíše Krista. Baví jej takto špičkovat?

„Baví mě to především, pokud je to v laskavé formě. Ony někdy ty hádky nepřinesou nic produktivního. Musím říct, že jsem ten tweet konzultoval i s jedním nejmenovaným knězem,“ sdělil Ovčáček.

Co se týče České televize, Ovčáček nešetřil kritikou. V pořadu Aby bylo jasno mimo jiné hovořil o duchu ČST, který podle něj stále na Kavčích horách je. „Myslím si, že dost dobře to bylo vidět po výsledku voleb. Plně respektuji volbu každého občana této země. Ovšem myslím si, že redaktoři veřejnoprávní televize, nebo televize veřejné služby, abych hovořil úplně přesně, neměly tak dávat najevo na svých twitterových účtech, že jsou šťastni z výsledku voleb,“ dodal, že on osobně má raději komerční média.

Před prezidentem Milošem Zemanem je v současné době posledních 14 měsíců výkonu jeho mandátu. Koho se například chystá hlava státu jmenovat do čela ČNB? „Nevím to. Někdy nevědět je lepší,“ poznamenal Ovčáček. Hovořit k současným krokům ČNB jménem Zemana Ovčáček nechtěl. 

Závěrem pak Ovčáček hovořil také o předání státních vyznamenání, která prozatím předána nebyla. „Mohu sdělit, že úvahy se vedou k tomu, abychom v první polovině roku, v nějakém pěkném termínu, uspořádali předání státních vyznamenání prezidentem republiky už za drahnou dobu. Zajímavé na tom je, že nebude-li špatná pandemická situace, tak se vlastně bude konat 28. říjen 2022, takže bychom měli dva ceremoniály slavnostní,“ poznamenal Ovčáček. A zdůraznil i české předsednictví EU.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…