Když udáte Babiše, tak mě taky. Vondráček si to vyřídil s Bartoškem

24.05.2023 18:45 | Ze sítí

Někdejší předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) se pustil do lidoveckého poslance Jana Bartoška, který kritizoval šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Vondráček Bartoškovi vrátil slovní úder a zdůraznil, že Babiš na rozdíl od vládní koalice bojuje za zájmy občanů.

Když udáte Babiše, tak mě taky. Vondráček si to vyřídil s Bartoškem
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Radek Vondráček (ANO)

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) podal stížnost na šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Kvůli březnovému incidentu, ve kterém Babiš odmítl respektovat zkrácení délky projevu všem poslancům, chytil se řečnického pultíku a obklopen opozičními poslanci ANO a SPD křičel, že „bude mluvit, jak dlouho bude chtít“. Tehdy se jednalo o zpomalení valorizace penzí.

Jedná se konkrétně o dvě stížnosti. První se týká jeho nehorázného chování, když jsme projednávali valorizaci důchodů. Tehdy zablokoval jednání Sněmovny, s pomocí dalších poslanců obsadil řečnický pultík a znemožnil vystupování jiných poslankyň a poslanců přihlášených do diskuse. Odmítal pokyny řídicího schůze. To se tehdy týkalo mě a já jsem přesvědčen, že to je naprosto bezprecedentní chování, které není možné přehlížet a přecházet,“ jal se Bartošek vysvětlovat v rozhovoru pro Český rozhlas.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33716 lidí
„Druhá stížnost se týká Babišových výroků během tohoto týdne. Mluvil o tom, že České poště chybí peníze. Podle něj proto, že když se dělal kontrakt s ČSOB, proběhla výměna všimného, doslova to nazval úplatkem ve výši 300 milionů. Odmítám, aby kohokoliv tímto způsobem urážel nejen on, ale kdokoliv jiný. To, že máme jako poslanci imunitu, nás neopravňuje k tomu, abychom lhali, uráželi a říkali takové nesmysly. Jsem pevně přesvědčen, že jestliže se někdo rozhodne takto chovat, může, ale musí za to nést následky. Není možné takové chování přecházet. S tímto chováním nesouhlasím, protože si myslím, že by urazilo kohokoliv, kdyby byl osočen z přijetí úplatku. Bez jakéhokoliv důkazu, bez jakékoliv opory. Je to velmi dehonestující a nefér. A já jsem se rozhodl, že značku KDU-ČSL budu bránit, protože nenechám Andreje Babiše, aby tyto lži pouštěl do světa. Je to nepřijatelné,“ pokračoval tvrdě Bartošek.

Někdejší předseda Sněmovny Radek Vondráček se teď rozhodl svého stranického šéfa zastat a Bartoškovi vrátil úder.

Zdůraznil, že Babiš se svým jednáním stavěl na stranu občanů.

„Zastává se zákonných práv lidí proti jednání současné vládní věrchušky. Jeho jednání bylo správné. Na rozdíl od jednání vládě oddaných poslanců, kdy se neštítíte upírat práva opozičním poslancům na vystoupení, abyste protlačili vládní záměry. Možná za ideál považujete komunistický parlament z let 1948 až 1989, v němž lidovci působili, který měl sloužit k tomu, aby se vládní návrhy bez problémů schvalovali. Pokud však vláda v této zemi nezlikvidovala zcela parlamentní demokracii, bude opozice bránit práva lidí včetně důchodců proti vládní libovůli,“ vykreslil svůj pohled na Babišovo volání od sněmovního pultíku Vondráček.

Vzápětí zostra pokračoval.

„Když už jste udal Andreje Babiše, vyzývám vás, abyste ve svém udavačství pokračoval i vůči mé osobě, protože jsem nabádal Andreje Babiše, aby řečniště neopouštěl.“

Nakonec konstatoval, že bude na voličích, aby si zhodnotili, kdo je tady v právu. Zda Andrej Babiš, nebo Jan Bartošek.

Otevřený dopis Radka Vondráčka

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…